Ingredienser Hel kalkon 1 st hel kalkon ca 4kg, färsk eller tinad 1 st gul lök, hackad 3 st vitlöksklyftor, hackade 2 msk olivolja ½ st selleri 100 g kalkonbacon 50 g pinjenötter 3 msk basilika, hackad 3 msk bladpersilja, hackad 5 st skivor vitt bröd olivolja 3 dl äppelcider 1 st citron 1 st apelsin salt & peppar Tillbehör 1,5 kg små potatisar ½ dl olivolja 1 kg brysselkål 5 dl vispgrädde till sås
Helstektrotselleri. inte alltför stor hel rotselleri. Den helstektarotsellerin tillagas oftast utan att skalas, kan man ju göra om man hellre vill det, själv skalar jag den helt ren
Skala sellerin. Kör in en stektermometer och in i ugnen tillsammans med sellerin. Arrangera köttet med rotsellerin, portvinssåsen och brysselkålen på tallrikar
Som en av många rätter på nyårsafton fick jag äntligen tillfälle att testa helstektrotselleri, mycket gott och alltid roligt att bjuda på något som de flesta inte äter till vardags, i alla fall inte på det här sättet
Helstekt kyckling i ugn med jerkkrydda. Den färdiga jerkkryddan som jag använde innehåller rörsocker, kryddpeppar, citronskal, lök, selleri, timjan, svartpeppar, kanel, chili, persilja, muskot och nejlika
Skala och tärna pumpan, sellerin, sidfläsket och citrontimjan i lite smör. Ingredienser2 hela kycklingar180 g butternut-pumpa2 stjälkar selleri250 g sidfläskCitrontimjan1 dl rapsolja1-2 tsk salt0,5 tsk peppar4 knippen gul lök25 g smör1 dl finhackad färsk bladpersilja Saften från en halv citron Gör så härSätt ugnen på 225°. 2 stjälkar selleri
Skiva sellerin och servera med äggsåsen och plockade örter. Skala rotsellerin, hyvla smöret och täck rotsellerin med det, salta rikligt och baka sellerin i ugn i 1 timme. 200 grader Skala rotsellerin, hyvla smöret och täck rotsellerin med det, salta rikligt och baka sellerin i ugn i 1 timme 2