Helstektoxfilé med svamp- och potatisterrin samt karamelliserade smålökar. Detta var faktiskt första gången jag helstekte den och resultatet blev mycket bra
Nu ikväll har vi firat Matte som fyller år idag, hip hip hurra, det blev en riktigt god middag med helstektoxfilé som serverades med en potatis & palsternacksgratäng samt en god rödvinsås
Häll över rödvinet, buljongen, sojan och balsamvinägern. Putsa oxfilén. 600-800 gr potatisChèvreost1 ägg MjölkSmörParmesanost1 hel bit oxfiléFärsk timjan2 morötter (1 i skivor och en hackad för rödvinssåsen1 palsternacka1 majrova2,5 dl rödvin 4 Scharlottenlökar3 klyftor vitlök3 matskedar kalvbuljong utspädd i 4 dl vatten2 matskedar socker1 matsked balsamvinäger½ matsked mjöl utspädd i ½ dl vatten½ matsked soja½ matsked tomatpuré Salt och pepparSätt ugnen på 225 grader
Sila sedan bort de hela vitlökarna, tillsätt sedan lite köttsaft från oxfiléfatet. Helstektoxfilé 800 gr oxfile av god kvalitet (gärna färsk från köttcharken)2 tsk salt1 tsk pepparRödvinssås6 st vitlöksklyftor, rostade3 msk socker3 msk tomatpuré5 msk kalvfond5 msk balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)5 dl rött vin (12174 Hidden rock )ev spär du såsen med LITE köttsaft från ugnsfatet ( ger bra smak )Lyxmos1 kg potatis, King Edward2. 5 dl het mjölk2-3 tsk salt1 tsk vitpepparTillbehör80 g trattkantareller, torkadesmörflingsalt2 st morötter, i tunna stavar3-4 tsk timjan, färsk, finhackad1 st vitlöksklyftaHelstektoxfiléStek köttet i smör runt om, salta och peppra. 5 msk balsamvinäger
Helstektoxfilé med kantarellrisotto och rödlöksmarmelad. oxfilé i bit. olivolja, balsamvinäger och italiensk salladskrydda) + ett gott rött vin därtill
Huvudrätten bestod av helstektoxfilé Provençale med vitlökssmör, sparris och sallad. Balsamvinäger. Tillsätt en rejäl skvätt balsamvinäger och pressa över citronsaft