Helstekt kött recept

Helstekt kalkon á la Ingelsta

Helstekt kalkon á la Ingelsta

Innertemperatur på bröst bör vara 65 grader och på lårköttet 75 grader. * Ugn 225 grader. **Ugn 175 grader
Helstekt hjortfilé med potatiskaka

Helstekt hjortfilé med potatiskaka

Krydda och bryn köttet runt om. Låt köttet vila i tio minuter innan det skivas upp. Stick in en köttermometer och stek sedan i 125° varm ugn tills innertemperaturen är 55-65°
Helstekt ryggbiff med portvinssås

Helstekt ryggbiff med portvinssås

Gnid in köttet i lite olivolja och rulla det i kryddorna. Bryn köttet i en stekpanna runtom. Helstekt ryggbiff2 kg välmörad ryggbiff, rumstempererad1 knippa persilja3 kvistar rosmarin½ kruka timjanflingsalt, svartpeppar från kvarnSätt ugnen på 70 grader. Sätt en stektermometer i köttet och stek på en plåt i ugnen till en innertemperatur av 58 grader (medium/rare), 62 grader (medium) eller 72 grader (well done). Låt köttet vila under folie i 10 minuter innan du skär upp det
Fylld helstekt fläskytterfilé

Fylld helstekt fläskytterfilé

Rulla ihop köttet som en rulltårta och bind ihop det med steksnöre. Innan jag startar dagen på riktigt tänkte jag lägga ut nästa rätt i söndagens meny, nämligen varmrätten som blev fylld fläskytterfilé som jag helstekte och serverade med potatisgratäng
Helstekt oxfilé med italiensk potatiskaka, smörfrästa kantareller och krämig savoykål

Helstekt oxfilé med italiensk potatiskaka, smörfrästa kantareller och krämig savoykål

Avsluta med att hälla på lite rödvinssky över köttet. Helstekt oxfilé med italiensk potatiskaka, smörfrästa kantareller och krämig savoykålhuvudingredienser 4 port700 gram oxfilé, hel, färsk (eller fryst) Smörstekta kantareller 3 dl kantareller, gula, eller trattkantareller 1 msk smör 1 msk persilja, hackad salt och peppar Italiensk potatiskaka (räcker till 8 personer) 2,5 paket bacon, skivad eller Italiensk pancetta 5 st bakpotatis(ar), stora 1 msk maizena 200 gram parmesanost 2 msk basilika, färsk, finstrimlad 1 msk körvel, finstrimlad 1 tsk timjan salt och peppar Krämig savoykål 1 msk smör 4 dl savoykål, strimlad, eller grönkål 1 st Schalottenlök(ar) 0,5 dl vitt vin 1,5 dl grädde Rödvinssky 1 msk smör 0,5 st gul lök(ar) 1 st vitlöksklyfta(or) 2 dl rött vin 0,5 msk kalvfond 1 krm torkad timjan 1 st lagerblad 0,5 msk maizena 1 nypa(or) strösocker salt och peppar till garnering timjan gourmetsalt svartpeppar från kvarn 1
Helstekt kotlettrad med svartsås

Helstekt kotlettrad med svartsås

Klappa köttet runtom med salt och kakao-chiliblandning. Kommer aldrig mer att steka skivad kotlett…bara göra HELSTEKT
Helstekt fläskfilé med sting

Helstekt fläskfilé med sting

Rör ihop soja, rapsolja, sambal oelek och kött- och grillkrydda samt pressa i vitlöksklyftan. Skiva köttet och servera med en gräddig potatisgratäng
Helstekt fläskfilé i ugn

Helstekt fläskfilé i ugn

Låt köttet vila i smörpapper eller aluminiumfolie i 10 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Blanda soja och kryddor
Helstekt ytterfilé med krämigaste gratängen

Helstekt ytterfilé med krämigaste gratängen

Helstekt ytterfilé. Stick in en köttermometer, lägg i en ugnsform och stek klart i ugnen, 175º, till 70º -73°. Jag brukar låta den vara inne samtidigt som köttet och när det är färdigstekt höjer jag temperaturen till 225° så att gratängen får fin färg