Helgeflundra recept

Tantskor, pankobakad helgeflundra och lite aioli

Tantskor, pankobakad helgeflundra och lite aioli

Pankobakad helgeflundra, med aioli, grön sparris och lite rädisor. Helgeflundran ska dubbelpaneras. Lägg sedan de panerade bitarna av helgeflundra på en plåt med bakplåtspapper
Polsk röra

Polsk röra

Hälleflundran (kallas även helgeflundra) som jag använder i det här receptet är den där gigantiska fisken från Atlanten som kan mäta upp till 4,5 meter och väga drygt 300 kilo
Rödvit flundra

Rödvit flundra

Helgeflundra kan fiskas bland annat i Skagerack och Kattegatt men finns även långt norrut vid Spetsbergen och Novaja Zemlja
Pasta med mustig linssås

Pasta med mustig linssås

Jag tror att det var 16 rätter och vi fick b la smaka duvhjärta, ”hängmörad” helgeflundra och torkad pulveriserad renpenis

Grillad helgeflundra

Grilla helgeflundrafiléerna 2 min på varje sida. 4 st helgeflundrafilé(er). Kör sedan i ugn, 150 grader ca 5 - 7 minuter
Hälleflundran en fisk med många historier.

Hälleflundran en fisk med många historier.

På 1700-talet, rättare sagt från 1740-1872 kallades hälleflundran för helgeflundra, (Hälge) varefter namnet så småningom blev de det är i dag

Monstermiddag i bokklubben

Helgeflundra blev svaret och eftersom jag älskar fisk, men aldrig ätit just Helgeflundra valde jag den

Vaniljpannacotta med limetäcke

Carpaccio på helgeflundra, laxtartare och pepparrotsskumm. 1. Pannacottan. Blötlägg gelatinen till pannacottan i kallt vatten

Helgeflundra med ärtsås och kanderad rödlök

Helgeflundra är för mig förmodligen lammets motsvarighet – den bästa fisk man kan äta. Helgeflundra, likt tonfisk gör sig bäst innan den är helt genomstekt, tycker jag i varje fall

Ceviche – en sydamerikansk utflykt

Den ena baserades på helgeflundra den andra på räkor. Idag var jag i Sydamerika. Peru närmare bestämt. Vi vet ju alla att Ceviche först uppfanns i Peru

Krispig samurajsallad med grillad fisk

lax eller helgeflundra. Lotusroten kokas mjuk under ett par timmar, skivas mycket tunt och friteras sedan i olja så den blir krispig och får en vackert gyllenbrun färg

Köttgryta – en manlig sådan med en kaxig bit högrev

För att väga upp för det förra lite metrosexuella inlägget med Helgeflundra och lök, upplagt som en annan botanisk trädgård, kommer här en köttgryta som skulle fått grabbarna på Fagerhult att framstå som okyssta sissies