Nu får man, helt utan att få dåligt samvete, krypa in i stugan, upp i soffan, på med ullstrumporna, dricka kryddiga teer, mustigt vin och laga mat i gryta
Pensla hela tiden och krydda yta med salt och peppar. Häll på buljong och sjud under lock (fyll hela tiden på med vatten) i ca 3 timme eller tills köttet börjar släppa från benet. Slå på vatten så det ligger 1 cm i botten (håll den nivån hela tillagningen). Curry1 msk curry½ msk hel svartpeppar1 msk svart sesamfrö2 tsk cayennepeppar½ msk paprikapulver. Peppar2 msk rosépeppar1 msk hel svartpeppar1 msk sechuanpeppar1 tsk chilipepparBlanda samtliga kryddor och mixa fint i matberedare eller kryddkvarn. Senap2 msk dillfrö2 msk senapsfrö1 tsk hel svartpeppar1 msk fänkål1 msk kummin. Kardemumma1 msk korianderfrö1 msk fänkålsfrö1 tsk anis1 tsk spiskummin1 tsk farinsocker5 kardemummakärnor1 tsk hel svartpeppar. Oregano1 msk fänkålsfrö1 msk torkad oregano1 tsk torkad rosmarin1 tsk hel svartpeppar1 lagerblad½ msk rosepeppar. 1 tsk hel svartpeppar
Ta ut grytan ur ugnen och låt det hela svalna lite. Ni som läst mig tidigare vet ju redan att grisen är det godaste djuret (det är laxen som är det ondaste) men det tål att påpekas igen och igen
Först och främst för att vi inte gillar att köpa kött från djur som växt upp under tråkiga former i trånga stallar (och nä, svenska grisar har det inte särskilt bra de heller även om de danska har det värre…)
Vi sörplade i oss den till en hel gremolatatäckt fläskkotlett från en glad gris från Ängavallen. - levererar ett djupt, blålila helt ogenomskinligt vin med stor fruktig, aningens rökig och aromatisk doft med drag av tjära och vanilj
Så – efter denna lilla vegopropaganda – vill vi helt enkelt så ett slag för att ge julskinkan ett ansikte och lyfta upp grisen som den fantastiska individ den faktiskt är
Många skulle säga att hela den här konsumtionshetsen över jul är helt avskyvärd och bara ett jättelikt publicity stunt arrangerat av företag som vill sälja mer prylar till oss