Här kommer den utlovade Rabarber- och hallonsyltenmed chiafrön. Eftersom rabarber inte är så lätta att råröra och det är högsäsong för rabarber, valde jag att göra en rabarbersyltmed vanilj och hallon i och kokade då samman rabarber och hallon till en konsistens som påminde om den hos rårörda bär
Men framför allt gör jag stora satser av rabarber- och hallonsylt som jag fyller frysen med. Den är sötad med torkade fikon, kokossocker och vaniljpulver vilket inte bara ger sötma utan även tillför vitaminer, mineraler och fibrer
Rulltårta medhallonsylt. Klä en långpanna med bakplåtspapper. lägg den med skarven ner att kallna. Skär upp och njut tillsammans med en kopp kaffe eller ett glas kall mjölk
Istället för att fylla kakorna medhallonsylt, som är det klassiska i hallongrottor, använde jag min nykokta rabarber/lakritssylt och dekorerade kakorna med vit choklad
Till en del av våfflorna serverade jag matiga tillbehör (se tips nedan) och till resten serverade jag rabarber- och hallonsyltmed chiafrön och ytterst lite honung som sötning
Klicka hallonsylt i urgröpningarna. Ibland smaksätter jag med frysta hallon, blåbär eller rabarber och nystött kardemumma, som jag tycker smakmässigt passar bra ihop med de flesta av våra svenska frukter och bär
Kokar äntligen rabarber- och hallonsylt igen. Jag har letat en helt timma nu på morgonen bland mina receptkladdböcker, lappar och i mappen med alla en-dag-ska-jag-blogga-om-detta-material
Vanligen gör man hallongrottor, men tidningen Hembakat bjuder på ett finfint recept på just rabarbergrottor, där hallonsylten byts ut mot hemlagad rabarberkompott
En med gula hallon, rabarber från mors trädgård och vanilj. Två sorters marmelad - att ta med mig till staden - kokade jag på hallonen jag plockade i Svartå