Som ni säkert märkt så brukar jag baka mina glutenfria formbröd i stort sett efter samma princip. 50 g färsk jäst5 dl knappt ljummet vatten, ca 34 - 35 grader½ dl olja - kokosolja blev det den här gången, men det går bra med raps, hampa, avocado- eller mandelolja½ dl mörk råsirap - vanlig mörk sirap går också bra2 msk nyponpulver - malt av hela nyponet (köper jag på Bravara eller Immun)1 dl solrosfrön1 dl pumpafrön1 dl torkade berberis1 dl gula russin8 färska, urkärnade och finskurna dadlar1 dl grovhackade, naturella pistaschnötter1 dl oskalad, grovhackad mandel5 dl mörkt bovetemjöl3 dl durramjöl2 dl rårismjöl2 msk husk/malda psylliumskal1½ tsk saltBilder på en del av ingredienserna hittar du här
Glutenfri Chokladfondant (4 port)ca 2msk kakao (till formarna)25g vit choklad100g mörk choklad (70%)100g smör plus lite extra till formarna2 ägg1,5 äggulor (eller en stor gula)45g farinsocker (nästan 1/2dl)1/4 dl havremjöl (använder Carlshamns havremjöl)Smöra 4 puddingformar som rymmer minst 1 1/2dl. 1,5 äggulor (eller en stor gula)
Jag fick tips från en fantastik kollega om Kungsörnens glutenfria bröd. Här kommer min version av Glutenfria och nu även mjölkfria frallor med aprikoser och honung
Riktigt, riktigt maffig och god blev den här glutenfria fruktkakan som jag lyckades åstadkomma igår. 200 g mjukt smör, laktosfritt eller vanligt - alternativt mjölkfritt margarin2½ dl rårörsocker4 ägg1 dl päroncognac, Xanté - alternativt pressad apelsin100 g sura körsbär50 g gula russin50 g sultanrussin100 g syltade apelsinskal50 g skållad, skalad mandel50 g naturella pistaschnötter3 dl ljust bovetemjöl1 msk vaniljsocker1 msk bakpulver2 tsk fiberhuskLägg körsbär och russin i blöt i cognac några timmar eller över natten
40 g gula russin. 40 g gula russin. Snälla du, sluta inte läsa här. Bli inte förskräckt över den långa ingredienslistan, för det här brödet är väldigt lättbakat, och supersupergott