Smält smöret i en kastrull, häll på mjölet och vispa ut det i smöret så du ej får klumpar, häll i mjölken och rör om då och då, när det kokat en stund har du di grundsås, sedan är det bara att tillsätta fond, kryddor eller det du vill ha
Grundsås. Smaksätt 1/3 av grundsåsen med mango chutney, citron samt tabasco. Smaksätt 1/3 av grundsåsen med chilisås samt riven pepparrot. Smaksätt 1/3 av grundsåsen med ädelost och en aning worcestershiresås
Om inte den här grundsåsen är god och smakrik så kommer inte heller den färdiga dillsåsen bli bra, så smaka av med salt och peppar tills det smakar gott
kunde använda grytan till att göra grundsåsen i pottans gryta på spisen. yta på lasagnen och jag kan försteka och förbereda grundsåsen direkt i enheten
Ljus grundsås. Ljus grundsås används som stomme till gräslökssås, pepparrotssås, dillsås med mera. Av en ljus grundsås kan man få en alldeles underbar pepparrotssås
Även i det här fallet är det en velouté, det vill säga en vit grundsås eller béchamel som görs på en god buljong och sedan reds av ytterligare med lite grädde
Den hör till de franska grundsåserna och kan elaboreras till Mousselinesås (en Hollandaise med vispad grädde i) Béarnaisesås (ungefär som en Hollandaise men med en smaksättande reduktion på schalottenlök, vitt vin eller hellre torr Vermouth samt dragon), Choronsås (tomatiserad Béarnaisesås) men även mer ovanliga varianter som Hollandaise med vispad äggvita eller en underbar variant smaksatt med fiskfumet som är en starkt reducerad fiskfond