Gris rosmarin recept

En gris i ugnen och ett plommon på trädet

En gris i ugnen och ett plommon på trädet

Rosmarin. Igår kändes det som hösten öppnade dörren och tittade in. Vädret växlade som en tokig mellan ösregn och värmande sol, men den där krispiga luften märktes klart och tydligt, och jag måste erkänna…jag ÄLSKAR hösten

Glad gris på grillen

Det enda som finns är arton miljarder varianter på förkryddat/-marinerat griskött av tveksam kvalitet och sådant kött hamnar aldrig i vår varukorg
Julkalkon med rosmarin

Julkalkon med rosmarin

För oss som inte äter gris är det härligt att det finns andra alternativ, som exempelvis kalkon. Blanda ihop äggula med senap och rosmarin och bred det ovanpå
Porchetta di fano – fläskkarrérulle

Porchetta di fano – fläskkarrérulle

Där skrev man att en riktig porchetta di fano är gjord på helstekt gris som man grillar – och det har man ju inte riktigt hemma i kylskåpet eller frysen
Toskansk gryta på karré med rött vin, örter och tomat

Toskansk gryta på karré med rött vin, örter och tomat

3-4 morötter 1-2 stjälkar stjälkselleri 1 gul lök olivolja, till stekning 1 torkad chilifrukt 2 klyftor vitlök 2 kg fläskkarré (eller bog av gris) 1 förp konserverade körsbärstomater ((eller färska tomater)) 1,5 dl rött vin 1 dl olivolja 1 dl svarta oliver (gärna semitorkade men går bra med andra också) färska örter (tex salvia, timjan och rosmarin) 2 lagerblad salt peppar
Grekisk middag

Grekisk middag

Tryck hål i degen med fingret och häll på hälften av oljan, salt och hackad färsk rosmarin. )Souvlaki (köttspett, 4 pers)Marinad600 g kött (vad som helst, jag använde gris yttrefilé)1 apelsin (saften)4 vitlöksklyftor3 msk soja2 msk olja2 tsk salt2 msk honungrosmarinSkär köttet i kuber. Focaccia (en ugnsplåt)5 dl vatten1 påse torrjästca 7-8 dl durumvetemjöl1 ½ tsk salt1 msk socker3 msk olivoljahavssalt eller flingsaltfärsk rosmarin½ dl olivoljaVärm vattnet till ca 42 grader och häll i en stor skål tillsammans med salt och socker

Grillat sidfläsk med svål serverat med surkål och nypotatis

Kvällsbrisen från Östersjön håller i sig och sprider dofterna från den grillade grisen, oh så gott. Kryddad med färsk salvia och rosmarin från trädgårdslandet, serverad med varm surkål och nyskördad potatis samt knippmorötter
En värmande gulasch

En värmande gulasch

En riktigt rustik rätt är det och oroa er inte om ni inte har tillgång till vildsvinsbog, det går precis lika bra med bog från en vanlig gris
Lufttorkad salsiccia

Lufttorkad salsiccia

En med med griskött och samma kryddning som en färsk kalabrisk salsiccia jag gjorde nyligen, det vill säga torkad turkisk chili, fänkålsfrön och fänkålspollen
Trattkantarellsoppa & focaccia!

Trattkantarellsoppa & focaccia!

Grymt sa grisen. Ringla över olivolja, strö över lite salt och rosmarin. 6 ägg3 dl fibrex3 msk fiberhusk3 tsk salt3 tsk bakpulver150 gram ost3 dl vattenrosmarinolivoljaVispa äggen
Helstekt kotlett som i Florens

Helstekt kotlett som i Florens

1 kg kotlettrad, av gris, benfri 6 klyfta vitlök 1 tsk salt svartpeppar, ur kvarn 3 kvist färsk rosmarin 3 msk olivolja ev 6 skiva rimmat fläsk (eller späck) 1 kg färskpotatis salt svartpeppar, ur kvarn 2 klyfta vitlök, finhackade ev rödvin (lite)