Grönkålsrisotto recept

Grönkålsrisotto och en kryddmix.

Grönkålsrisotto och en kryddmix.

I dag fortsätter vi på måndagens inslagna spår av lite juligare känslor och ingredienser här i Mårtenssons kök när vi bjuder på en härlig grönkålsrisotto
Julkalender: Lucka 16

Julkalender: Lucka 16

Grönkålsrisotto har jag gjort till nästan varenda Jul de senaste 7-8 åren. Grönkålsrisotto, 4-6 portioner2,5 dl avioriris5 dl grönsaksbuljong175 g grönkål, skuren i bitar1 liten purjolök, strimlad1 msk smör eller olja2,5 dl vispgrädde (jag provade i år med havregrädde och det funkade alldeles utmärkt)1 tsk salt30-40 g riven Gruyère eller annan smakrik ost t ex Västerbotten1 dl grovhackade hasselnötterKoka riset i buljongen. Grönkålsrisotto, 4-6 portioner
Lucka 16: Pepparkakshus - när det är som fulast

Lucka 16: Pepparkakshus - när det är som fulast

I 2009 års adventskalender bloggade jag om grönkålsrisotto den 16. Ursäkta de dåliga bilderna. Kamerans batteri visade sig vara urladdat så jag fick ta med min iphone istället

Grönkålsrisotto

Koka riset i buljongen. Skär den färska grönkålen i bitar och purjolöken. i skivor. Fräs grönsakerna i smöret i en stor

Grönkålsrisotto

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får färg. Skala och hacka lök och vitlök. Ånga grönkålen i en kastrull med lite vatten tills den tinat

Grönkålsrisotto med glöggsirap

3 dl risottoris1 liten gul lök1 vitlöksklyfta1½ dl vitvinca 10 dl buljong, uppvärmd1 dl riven parmesanost, ädelost eller annan smakrik ost200g hackad grönkåloljasmörsalt, peppar1 dl glögg2 msk balsamvinägerReducera ihop glögg med balsamvinäger till

Ostig grönkålslasagne

Några andra goda sätt att använda grönkålen på är till exempel grönkålspesto, grönkålspaj och grönkålsrisotto