Visst kan det ibland kännas ganska ensamt vid bordet när alla vuxna börjar med tre omgångar sill och skålar in midsommar - och där sitter man kvar och är ju inte riktigt som barnen som hoppar på det varma redan innan utan har på senare år seglat in på någon vuxenskala och snällt sitter och äter färskpotatis, gräddfilssås och rödlök
Jag tycker att det passar lika bra med hollandaise som med en väl smaksatt gräddfilssås. Det som brukar variera mellan recept är huruvida man använder sig av vinäger eller ättika
Rör ihop med vinäger och senap. * Rör långsamt ned olja i en fin stråle i äggulan och rör hela tiden* Blanda med gräddfilen* Häcka gurkan i små bitar, låt rinna av och blanda med socker och vinäger, låt stå en stund alt använd bostongurka
Eller en vanlig gräddfilssås med gräslök. PATÈ på sparris och rökt lax med nobissåsNobissåsKan förberedas före, håller sig 2 veckor i kylskåp1 ägg2 tsk dijonsenap1 msk vitvinsvinäger½ tsk örtsalt5 varv på vit och svartpepparkvarnen vardera2 dl solrosolja1 stor näve gräslök½ dl riven parmesanost1 pressad vitlöksklyfta• Koka ägget i exakt tre minuter och skrapa ur i en skål• Häll i senap, vinäger, salt och peppar• Häll långsamt i olja och vispa konstant• Skär gräslöken i små små bitar, blanda i den, vitlöken och parmesanostenTimbaler (alt
Rör försiktigt ihop gräddfilssåsen med potatisskivorna så att de inte går sönder för mycket. Eller häll olja-vinägersåsen över och vänd lite bland skivorna så att såsen når dem alla