Kommer man någon gång över riktigt fin ungnötslever kan man försöka sig på den här rätten, som får en utsökt smakbrytning av äpple och senap i gräddfilssås
Färsen får sällskap av äpple, bladspenat, svamp och krispig rödkål samt två olika såser – en gräddfilssås med sting av pepparrot och en chilihet lingonsylt (som ersätter tomat-tacosåsen på ett förbaskat bra sätt, om jag får säga det själv)
Gräddfilssås. 1 dl finhackat äpple. Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse. Lägg i köttet. Marinera köttet i kylen ca 2 timmar eller i rumstemperatur ca 1 timme
Till denna potatissallad kan man ha en yoghurt eller gräddfilssås. Blandar i lite hackat äpple, matyoughurt eller cremefraiche, lite socker, salt och svartpeppar
Köket skulle inte "konstla" med menyn, utan bjuda på genuint finskt, och det skulle bjudas under lunchen, vad kunde väl vara bättre än stekt strömming, nypotatis och gräddfilssås med örter, typisk österbottnisk husmanskost på sitt allra bästa tyckte jag
Vänd ner finhackat äpple och gräslök. 2 finhackade medelstora äpplen. Rör ut gräddfilen med senap. Späd med några skedar grädde eller mjölk och smaka av med aromat
Resten av gräddfilssåsen serveras skilt. 3 st äpplen. 1. Beklä ett fat med salladsblad. 2. Varva sedan äppeltärningar, purjolök i ringar, sikkött i bitar och överst tomat och äggklyftor
Häll det mesta av gräddfilssåsen över hacket och blanda försiktigt. Skala äpplena och tärna dem. Hacka rödbetor, äpple och ättiksgurka i tärningar, ca ½ cm