) Gör en grop i mitten och häll i olivoljan, honungen, jästblandningen och resten av vattnet. (Från Gordon Ramsays kokbok "Frisk aptit")Till 2 halvkiloslimpor15 g färsk jäst (eller 7g torr jäst)2 3/4 dl vatten, fingervarmt3 3/4 dl (225g) grahamsmjöl3 3/4 dl (225g) vetemjöl special1 1/2 tsk fint havssalt50 g blandade frön och kärnor ( ca 2 tsk vardera av vallmofrön, sesamfrön, pumpakärnor, solroskärnor och linfrön)3 msk olivolja2 msk honung2 msk mjölk, att pensla medOm man använder färsk jäst häller man 3-4 msk av vattnet i en varm skål, smular i jästen och rör tills den har löst upp sig. 2 msk honung
Gör det du också, för det är som Gordon Ramsey har sagt. Blanda först honung och äppelcidervinäger (så löser sig honungen även om den inte är flytande)
Själv har jag aldrig publicerat ett recept rakt av (hoppas jag verkligen), mest förmodligen för att jag avskyr att följa andras instruktioner (du vet det där med Gordon Ramsey och så det där med den hopplösa individualisten)