Gluten surdeg recept

Glutenfri surdeg

Jag har på senare tid experimenterat en hel del med glutenfrisurdeg. Orsaken till att jag bakar så extremt mycket just nu är delvis för att glutenfri bakning såklart intresserar mig, men det är också frågan om recept som ska komma med i min nya bok (om de blir bra)

Surdegs brödkaka & hallon kardemummaglass

Sockerfritt, gluten & vetefritt, bra för maggen, som jag brukar säga. En snabbbakt surdegsbrödkaka toppad med smör, ost och rivet apelsinskal med honung på halva och stekt ägg och kalkon på andra, till det äts hallon och kardemumaglass
Bovetefrallor på surdeg

Bovetefrallor på surdeg

Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord (förstås med glutenfri mjölmix på ). 300 g Ljus gluten och laktosfri mjölmix. 125 g surdeg (Klicka här för tips). Blanda fördegen, den ljusa mjölmixen och surdegen på låg växel i 5 minuter. 300 g Ljus gluten och laktosfri mjölmix. 125 g surdeg (Klicka här för tips)
Bovetebullar med surdeg

Bovetebullar med surdeg

Mixa kort surdegsvätska, kryddor och vatten. Ingredienser för surdegsvätska. För surdegsvätska, mixa vatten med bovetemjöl och 5 gafflar (på spetsen) mjölksyrad vitkål i en blender, i några sekunder. Ställ bunken åt sidan övertäckt med bakduk och låt surdegsjäsa i 13-14 tim. Tillsätt jästvattnet, 75 g vatten, gluten substitute pulver, salt och olivolja till degen. 150 g surdegsvätska. 45 g gluten substitute (Orgran)
Glutenfria Surdegsfrallor med lingongrova-smak

Glutenfria Surdegsfrallor med lingongrova-smak

Detta recept är inspirerat av ett av mina första småbröd, men med lingongrovamix istället för havrebrödsmix – Glutenfriasurdegsfrallor/småbröd, och utan frön eller kärnor till lilltjejen för tillfället tenderar att reagera mot det mesta
Glutenfria Lingonbullar/bröd

Glutenfria Lingonbullar/bröd

Häll i surdegen. Jag är svag för Mixwells gluten- och laktosfria basmjöl. Jag är svag för Mixwells gluten- och laktosfria basmjöl
Frallor med hirs och fibrex

Frallor med hirs och fibrex

Småbröd är populära så jag utgick från ett tidigare recept – Glutenfriasurdegsbröd/frallor. Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord (förstås med glutenfri mjölmix på )
Saftigt franskt lantbröd med rågsikt

Saftigt franskt lantbröd med rågsikt

Rör/vispa en stund så gluten hinner utvecklas en smula. Saftigheten kommer från fördegen (surdegen) som får jäsa över natten innan brödet bakas
Glutenfritt surdegsbröd 1.0

Glutenfritt surdegsbröd 1.0

Glutenfrittsurdegsbröd med soltorkade tomater och timjan. Helt traditionellt men utan gluten. Jag tänker fortsätta provbaka och hitta varianter på surdeg, jag är helt frälst

FRANSKA BAGUETTER MED POOLISH

Poolishen är en väldigt bra fördeg som hjälper till att göra degen smidigare och kortar även ner körtiden i maskinen eftersom att gluten redan börjat bildats när mjölet blandats med vatten
Mjuka surdegsfrallor.

Mjuka surdegsfrallor.

Den franske bagaren menar, till skillnad från den traditionella baktraditionen, att man inte behöver knåda degen hårt och länge för att gluten ska bildas
Receptregister

Receptregister

Glutenfrisurdeg. Naturligt glutenfritt korvbröd eller tekakor (utan mjölk ägg vete guarkärnmjöl). Bröd utan surdeg
Martins grytbröd med autolys*

Martins grytbröd med autolys*

I traditionell Autolys tillsätts jäst, surdeg och salt efter vilotiden eftersom dessa kan försämra glutenets utveckling
Surdegsbröd

Surdegsbröd

På hittade jag tips på hur man kan baka glutenfrittsurdegsbröd med naturligt glutenfria mjölsorter. När jag slutade med gluten tappade jag sugen att baka, vilket kändes lite trist eftersom det varit ett av mina intressen tidigare
Glutenfritt rostbröd

Glutenfritt rostbröd

Jag har bakat en hel del med surdeg och vant mig vid en smidig deg, och tyckte det var svårt att hantera det här