VITVINSSÅS. Häll i fiskfond och vin och koka ner till ungefär en fjärdedel. 800 g gösfilé, skinn- och benfri. 3 dl vittvin, torrt. 800 g gösfilé, skinn- och benfri. 3 dl vittvin, torrt
Finhacka schalottenlöken, lägg den i en kastrull och tillsätt det vita vinet. När jag lagar fisk blir det ofta lax jag lagar men detta recept fick jag av en vän och det är gös som man tillagar
Till gösen serverade jag pressad potatis och ett glas vittvin. Vinet har en torr och mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, citron och mineraler vilket gör att det gifter sig väl med denna rätt
Pepparn och vinägern är lite svårare att hitta. Stekt gös med god sås och ugnspotatis. Stek gösen i rikligt med smör med köttsidan ner i någon minut tills fisken har fått lite färg
Stek i smör och tillsätt räkskalet, rör om och tillsätt vin och vatten så det täcker skalen. Jag handlade lite räkor och filéad gös, som handlaren byxade åt mig
Ingredienser vittvinsås. 1 kg gösfilé [200 gr Gös per person] 25 g smör 400 g sockerärtor / person 400 g kantareller/ person salt peppar. 1 l fiskfond 3 dl torrt vittvin 3 dl vispgrädde 50 g smör 2 gula lökar, skivade 5 champinjoner, skivade 1 kvist timjan några persilje stjälkar 3 msk beurre manié (1 del mjukt smör och 1 del vetemjöl hoprört till en pasta) salt peppar citron (några stänk)
Tillsätt en matsked smör i stekpannan och stek gösen ett par minuter på varje sida, Salta och peppraServera gösen med ostcreme och bacon, citronklyfta och nykokt potatis samt ett glas gott vittvin
Låt vinet koka in. Jag älskar gös. Det har blivit en av mina favoritfiskar och eftersom min stuga ligger nära Ringsjön och vid en liten sjö, finns gösen runt hörnet