Gås nejlikor recept

Rödkål

Rödkål

Servera rödkål till fläskstek, revbensspjäll, gås, fårfiol m. Lägg i grytan kål, lök och äpplen skurna i klyftor med skal och kärnor, nejlikor, kryddpeppar och eventuellt också russinen
Svartsoppa

Svartsoppa

Servera med krås av gås, kokta äppelklyftor och katrinplommon. 4 dl gåsblod. Vispa samman blod, vetemjöl och vinäger
Svartsoppa

Svartsoppa

Inför en skånsk gåsamiddag är det vanligt att laga svartsoppa som smaksatts med kryddor som nejlikor, ingefära och kryddpeppar, samt med något alkoholhaltigt såsom starkvin eller konjak
Ayla och Christins gåsamiddag

Ayla och Christins gåsamiddag

Gås1gås (ca 4 kg) 2 msk salt 1 msk svartpeppar, nymalen 3 röda äpplen (royal gala) 10 katrinplommon 10 torkade aprikoser steksnöre. 1Rödkål0,5 rödkål 3 dl vatten 2 dl strösocker 1 dl äppelcidervinäger 8 hela nejlikor 2 lagerblad 1 kanelstång 1 msk sirap. 1Brysselkål15 brysselkål 2-3 msk gåsfett 1 msk smör salt. 1Sås2 schalottenlökar 1 dl gåsfett 1 dl vispgrädde 1 dl portvin 1 dl madeiravin färsk timjan salt peppar
Tinas gåsamiddag

Tinas gåsamiddag

Gåsen. Skär av vingarna på gåsen, precis i leden, och lägg dem åt sidan. Skär bort fettanhopningarna på gåsen som sitter vid halsen och baktill på gåsen och lägg dessa i en kastrull för att använda till stekning
Gåsamiddag: en genväg

Gåsamiddag: en genväg

Ett par kryddnejlikor. En riktig gåsamiddag har en viss bankettaktig kvalitet som både är en lockelse och en smula avskräckande
Svartsoppa med krås

Svartsoppa med krås

förslagsvis hals, hjärta och lever av gås. 1 tsk mortlade nejlikor. 3 dl gåsblod. Reducera äppelmusten till 1 dl

Mårtensafton på traditionellt vis

I vår tid förknippas gåsätande i första hand med Skåne. Varför han avbildas med en gås kan du läsa om på Katolskt magasin

Confiterad vildgås.

(canadagås eller grågås). (eller smält ank eller gåsfett). 1 ½ kg bröstfilé och lår från vildgås. Blanda de hackade ingredienserna med kryddorna och saltet

Gåsmiddag med tillbehör

hela nejlikor. Gåsen. Skär av vingarna på gåsen, precis i leden, och lägg dem åt sidan. Skär bort fettanhopningarna på gåsen som sitter vid halsen och baktill på gåsen och lägg dessa i en kastrull för att använda till stekning

Stekt unggås

Ta ur halsen och inkråmet ur gåsen och klipp av vingspetsarna, (används vid tillagning av sås). Gnid in gåsen invändigt och utvändigt med salt och socker

Svartsoppa

Krås av gås. Gåsleverkorv. Serveras med krås, gåsleverkorv, kokta äppelklyftor och katrinplommor och till dryck en inte alltför söt madeira eller sval glögg