Det var strax innan Mårten Gås och det såldes anka och gås för fullt i matbutikerna. (kontrollera köttsaften som ska vara helt genomskinlig när ankan är klar)
En sås som passar lika bra till kyckling, gås och kalkon som till anka. Ankbröst känns som något som vi kommer att ha oftare här hemma, bra som alternativ till oxkött och kyckling, som det gärna blir en del av annars
Häll över gåsfett tills köttet är täckt. Att confitera innebär att ugnssteka på låg värme täckt i fett, och visst kan man använda olivolja, men jag föredrar ank- eller gåsfett till confitering
Därpå serverades ärtor och fläsk, höns med buljong, oxkött med soppa, surt oxkött, vitt oxkött, fårkött med russin, fårkött med rosmarin, gåskött med saffran, hare med stekt fläsk samt svart älgkött
Även gamla tjädrar kan ibland ha ett segt kött. Kanadagås, liksom andra gäss kan vara sega att äta. Man kan också ge köttet en fin smak genom att under efterbehandlingen örtgrava köttet i en plastpåse ett par dygn
Svårt att hitta svensk gås — eller tycker du att gåsköttet smakar för fett. Misströsta inte — det går nämligen att byta ut mer än bara svartsoppa vid högtiden Mårten gås
Köttet smälte i munnen och äpplemarmeladen var helt perfekt till det salta köttet. I dag sammanstrålade vi med goda vänner och åt oss igenom en riktigt skånsk tradition, nämligen Gåsamiddag på Staffanstorps gästis