Sila av buljongen låt reducera tillsammans med kalvbuljong, kycklingbuljong, äpplen och portvin. Eftersom vi är i samma veva som Mårten Gås firas så blir första tipset från mig rosastekt gås med rödkål, brysselkål, äpplen och katrinplommon
Därpå serverades ärtor och fläsk, höns med buljong, oxkött med soppa, surt oxkött, vitt oxkött, fårkött med russin, fårkött med rosmarin, gåskött med saffran, hare med stekt fläsk samt svart älgkött
Att servera kålen som bädd till olika korvar, grisstek och som här på bilden ugnsstekt fläskkött (revben utan ben), som är kryddat med ingefära, stekt anka, gås och fasan passar perfekt
Inför en skånsk gåsamiddag är det vanligt att laga svartsoppa som smaksatts med kryddor som nejlikor, ingefära och kryddpeppar, samt med något alkoholhaltigt såsom starkvin eller konjak
Spränga - Rimma, till exempel anka eller gås, före kokningen för att förhöja smaken. Demiglace - Buljong som kokat ihop tills den blivit koncentrerad och trögflytande
Svartsoppan kan bytas ut mot en god buljong, gåsen mot en samma mängd kyckling (eller mindre, om man vill laga till färre personer), äppelkakan kan också bytas ut mot en enklare och mer snabbakad variant som exempelvis den goda knäckiga äppelkakan som jag tidigare skrivit om på Matbloggen i Skånskan
buljong eller vatten. skjölj och torka gåsen. gnid gåsen in-och utvändigt medcitron fyll den med äppelklyftor och katrinplommon sy ihopp både vid hals och gump gnid ingåsen med salt och peppar