Gås buljong recept

Stekt gås

Stekt gås

Häll lite vatten eller buljong i pannan. Tag ur, skölj och torka gåsen väl. Späd den om så behövs med god buljong
Färgglad höstgryta på menyn!

Färgglad höstgryta på menyn!

Därpå serverades ärtor och fläsk, höns med buljong, oxkött med soppa, surt oxkött, vitt oxkött, fårkött med russin, fårkött med rosmarin, gåskött med saffran, hare med stekt fläsk samt svart älgkött
Kål i vin - istället för surkål

Kål i vin - istället för surkål

Att servera kålen som bädd till olika korvar, grisstek och som här på bilden ugnsstekt fläskkött (revben utan ben), som är kryddat med ingefära, stekt anka, gås och fasan passar perfekt
Skånsk Gåsamiddag

Skånsk Gåsamiddag

Ja, svartsoppa är en soppa som kokas på bland annat buljong och blod, gärna gåsblod i detta fallet då
Svartsoppa

Svartsoppa

Servera med krås av gås, kokta äppelklyftor och katrinplommon. Koka den kraftiga buljongen med alla kryddor
Svartsoppa

Svartsoppa

Inför en skånsk gåsamiddag är det vanligt att laga svartsoppa som smaksatts med kryddor som nejlikor, ingefära och kryddpeppar, samt med något alkoholhaltigt såsom starkvin eller konjak
Gås till Mårtensafton

Gås till Mårtensafton

Häll buljongen i långpannan. Dela citronen och gnid in- och utsidan på gåsen med citronhalvorna. Mät skyn och späd med hönsbuljong om det behövs
Helstekt gås med apelsinsås

Helstekt gås med apelsinsås

Häll buljongen i en långpanna och lägg på ett galler. Skölj gåsen inuti och ta bort överflödigt fett. Späd med hönsbuljong om det behövs

Thanksgiving med Kalkon!

Kalkon har vi faktiskt inte provat på tidigare, annars har vi testat både struts, gås, vildand och jag vet inte allt

Ordlista för matglada

Spränga - Rimma, till exempel anka eller gås, före kokningen för att förhöja smaken. Demiglace - Buljong som kokat ihop tills den blivit koncentrerad och trögflytande

Mårtensafton på traditionellt vis

Svartsoppan kan bytas ut mot en god buljong, gåsen mot en samma mängd kyckling (eller mindre, om man vill laga till färre personer), äppelkakan kan också bytas ut mot en enklare och mer snabbakad variant som exempelvis den goda knäckiga äppelkakan som jag tidigare skrivit om på Matbloggen i Skånskan

Stekt gås

Späd i pannan med lite buljong från kråskoket eller äppelspad och blanda med skyn. Gnid gåsen in- och utvändigt med klyftor av citron

Stekt gås

buljong eller vatten. skjölj och torka gåsen. gnid gåsen in-och utvändigt medcitron fyll den med äppelklyftor och katrinplommon sy ihopp både vid hals och gump gnid ingåsen med salt och peppar