Ja, då var det dags för gädda igen. Lyckligtvis fick lillkusinen en gädda på dryga 2,5 kg som han donerade till behövande skäggo, dvs mig. 1 kg gäddfärs 2 ägg ströbröd salt peppar gräslök 2 msk grädde persilja mjöl smör att steka i Mal färsen i köttkvarn tre gånger så försvinner benen
Det har blivit ovanligt många grillningar sedan dess i år för oss, gädda, porchetta (en italiensk söndagsstek fylld med godsaker), älgbog, korv, köttfärsbiffar och fläskkarrré
Filea en gädda, Stäck den i lite smör, salt och peppar, Ta upp fiske, Häll 3 dl grädde i pannan, en hand full fin hackad gräslök, Rör om under ett par minuter, Sätt tillbaka fisken och hös över gräddsåsen, Serveras med kokta potatisar eller potatismos. , 1 filéad gädda. 2 dl finhackad gräslök
200 g rökt sik100 g löjrom1 gul lök1 msk hackad gräslök½ gurka i fina strimlorHandfull ruccolaNågra nypotatisar, ca 3-4 st per person2 msk stark senap½ dl creme fraiche2 msk majonnäsSaften av en citron1 msk hackad dillSalt och peppar4 st brödskivor2-3 msk Rypsolja. om du har färsk abborrfile, sikfile, gädda eller lax, lägg filéerna att ligga i marinaden i minst 1 timme, därefter steker, grillar, kokar eller halstrar du dem. Servera sedan med kokt nypotatis och med någonting vi i Österbotten kallar för pikka laka (En del av vattnet man kokat potatisen i, några lökringar, gräslök, hackad dill, 3-5 msk ordentligt smör, beroende på hur mycket vatten man använt, och lite salt). 1 msk hackad gräslök
Eftersom att min man fiskar en del så kommer det ibland en o annan gädda på kroken. gräslök. Min man (som står för både fisket och tillagning av fisken i vårt hushåll) har i flera år pratat om att laga fiskbullar av gädda, men det har inte bara blivit av
Lite likt det forntida riddarspelens prinsar som stred för sin äraoch sin trofasthet till kungen, i förhoppningen om att få den ut-lovade prinsessan, just så kan man beskriva abborrens beteendeoch den ära och trofasthet som då utkämpas abborrar emellan ärväl en bekräftelse på att gäddan som den största rovfisken är då"kungen" bland fiskar
Gädda ska malas genom en köttkvarn innan färsen görs. Skär gräslöken fint. Spara morotstärningarna och gräslöken och läggdem i såsen sekunderna före serveringen
Jag sköljde av gäddan ordentligt och la lite citron, salt, peppar och i brist på dill lite gräslök i mitten på den, sedan la jag den på ett lite fat som jag ställd på grillen