Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Klart att serveras 1 kg frusenälgstek. Ta fram steken kvällen innan och lägg i kylskåpet då är den lagom upptinad till morgonen och ska då skäras i tunna skivor
Förra helgen stoppade jag in en älgstek i ugnen…igen…. Min stek var frusen när den åkte in i ugnen så det tog 4-5 timmar innan den var mör och fin. älgstek ca 500-700 g. älgstek ca 500-700 g
Skav i pitabröd4-5 pers500 g frusenälgstekpepparmix, salt, paprikakrydda1 msk knorrs brynt lökfondSalladGurkaTomaterMajsGul lökSmör till stekning och oljaLätt creme fraiche mexican/chili (norrmejeriers)Lätt creme friache vitlök (norrmejeriers)8 PitabrödGör så härSkär den frusna älgsteken i lövtunna skivor/flisor, du karvar dig igenom steken,Ställ muurikkan över elden, lägg i en klick smör och häll över lite olja. 500 g frusenälgstekpepparmix, salt, paprikakrydda
Smakrik älgstek. På min födelsedagsbuffé hade jag älgstek tillagad i många steg. Jag hade sex älgstekar som jag en kväll (fredag) lade i en ”förmarinad” (jag lade ner stekarna frusna)