Blanda samman ingredienserna till frityrsmeten i en bunke. Lägg rotfrukterna och löken i en ugnsform, ringla över honung och olivolja, salta och peppra
Hetta upp olivolja och doppa lökringarna i frityrsmeten. Skiva löken till ringar, inte allt för tunna. Rör ihop äggula, mjöl, vatten och salt till den smet
Frityrsmet. Strö över saltet och rör i olivoljan. Blanda frityrsmeten. olivolja. Torka blomkålsbitarna med lite hushållspapper innan de läggs i frityrsmeten
Därefter gjordes en tempurasmet (frityrsmet) och solrosolja hettades upp att fritera i. Nåväl, lite googlande och lite tittande i kylskåpet så valde vi att fylla blommorna med en smet av ricotta (ca 100-150 gram), finskuren prosciutto (80 gram), riven parmesan (0,75- 1 dl), ett ägg, 1 msk olivolja, salt och svartpeppar. 1 msk olivolja
frityrsmet. Blanda ihop räkor, selleri, paprika, sallad och körvel, pressa citronen över och häll på olivolja, ett par nypor flingsalt och lite vitpeppar – låt stå och dra
Författaren väljer att använda bara buketterna till detta recept och påpekar just att man aldrig ska kasta bort stjälkarna – de är delikata och kan användas i soppor, pastasåser, i woken eller friteras doppade i frityrsmet (tempura)
Tempurasmet (Frityrsmet). Hetta upp olivoljan och fräs chili, paprika och lök, rör i tomaterna. Fräs lök och vitlök i olivoljan tills löken är genomskinlig
Men i Italien tillhör de vardagen - det vanligaste man ser är zucchiniblommor som fylls med mozzarella, och sedan täcks i frityrsmet för att friteras tills utsidan är krispig och mozzarellan smält
Frityrsmeten är ofta bara vatten och mjöl som man snabbt vänder fisken i, så att den inte tar upp för mycket olja och blir svårtsmält (italienarna är smått besatta av matsmältning)
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet