Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Äntligen fredag. 75 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör). 150 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör). 75 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör). 150 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)
Danska smörrebröd, det är något alldeles extra det. Poängen är just det matiga pålägget – två små smörrebröd blir som en hel måltid och passar lika fint som lunch eller festlig vickning
Värm en stekpanna och tillsätt smör och olivolja. 2 port150 g basmatiris1 stor purjolökEn handfull champinjoner2 kycklingbröstOlivoljaSmör att steka iEtt glas vitt vinEn handfull persilja2,5 dl matlagningsgrädde1 citronKoka riset
För att skogens guld + smör är ju bara för gott, och är det fredag så får man unna sig lite smör. Oxe med palsternackspuré, smörstekta kantareller & rödlöksreduktion
Jag gjorde detta i fredags när vi grillade lite karrékotletter. På sommaren grillas det ju onekligen en hel del och då är det ju lätt att variera smakupplevelsen med lite olika sorters kryddsmör
Jag beslöt för att laga anka för första gången förra fredagen. )3-4 ankbröstsaltHallonsås200 g hallon (använde frysta)1 banan, skalad30 g färsk ingefära, skalad2 schalottenlökar, skalad1 klyfta vitlök5 dl kalvbuljong2 dl rödvin4 msk hallonvinäger50 g smörRotselleripyré500 g rotselleri50 g smör1 dl gräddevattensalt Bräserad rödkål400 g rödkål1 dl kalvbuljong1-2 msk hallonvinäger30 g smörTilläggTrattkantarellerBörja med att ta ankbrösten ut ur kylskåpet, de skall helst vara i rumstemperatur i åtminstone en timme Skär snitt i ankfettet, saltaFörbered såsenSkär löken, vitlöken, bananen och ingefäran i bitarLägg olivolja i en djup panna och lägg i de skurna ingredienserna, stek en stundLägg i hallonen och häll i vinet, vinägern och buljongenLåt såsen koka tills de finns ungefär 2-3 dl kvarKör genom en sil och lägg i smöretSkär kålen fintLägg i smöret i en panna och lägg i kålenLägg i resten av ingredienserna och låt sjuda i ca en timmeSmaka av med saltSkala och skär sellerin i bitar Lägg smöret i en kastrull och lägg i selleribitarnaBryn en stund och lägg i vatten att selleribitarna just och just täcksKoka tills bitarna är mjukaLägg i grädde och mosa med en stavmixerStek ankbrösten med skinnet nedåt, kom ihåg att börja på en KALL panna så att fettet börjar smälta småningomStek tills skinnet är krispigtVänd och stek tills andra sidan också fått lite färgLägg i ugnen, 175 grader, till ca 4-6 min. 50 g smör. 50 g smör. 30 g smör
smör. Ja idag är det Fredag och helgen närmar sig. Lägg blocken i en ugnsform, stek svampen i stekpanna med smör, salta och peppra under stekningen och strö sedan svampen över fisken
Fördela Skagenröran på brödskivor stekta i lite smör. Ibland har man inte lust med något avancerat en fredagkväll efter en slitsam arbetsvecka, en enkel toast skagen och ett glas bubbel funkar alldeles utmärkt
Hacka samman smör och socker i matberedaren. Fredagens småkaka. Förvara dem med smörpapper/bakplåtspapper mellan lagren i en tättslutande burk och de går bra att frysa