Fransyska recept

22 Spara
Gulaschsoppa

Gulaschsoppa

300 g nötkött, t ex fransyska. Gör så här. Skala, ansa och tärna potatis, morot och lök i lagom stora munsbitar
216 Spara
Helstekt fransyska med kantarellsås

Helstekt fransyska med kantarellsås

ev grädde. Helstekt fransyska. Lägg fransyskan med nätet kvar i en ugnsfast stekgryta. 1 kg nätad fransyska. Smaka av med vinbärsgelé, grädde, salt och peppar 4-6 portioner. 1 kg nätad fransyska
205 Spara
Rödvinsmarinerad fransyska

Rödvinsmarinerad fransyska

Bryn köttet på alla sidor i smör på hög värme och lägg sedan över det i en ugnsfastform. Tinas rödvinssås Några schalottenlökar, fräsa upp dem i lite smör, salvia och ½ msk tomatpuré
166 Spara
Fransyska i stekgryta

Fransyska i stekgryta

1 kg benfritt nötkött av fransyska eller liknande kött. Stek köttet runt om, salta och peppra. Slå på alla flytande ingredienser
61 Spara
Fransysk köttgryta

Fransysk köttgryta

Ansa och skär under tiden grönsakerna i ganska stora bitar. Skär köttet i 2 cm stora tärningar, bryn det i smör. 4-5 hg benfritt nötkött av fransyska eller bringa
37 Spara
Fransyska på kanelen

Fransyska på kanelen

Putsa fransyskan och skär till tärningar. 800 g fransyska. 5-6 hel svartpeppar. Putsa fransyskan och skär till tärningar
27 Spara
Fransyska  i Crock- pot

Fransyska i Crock- pot

Grov hacka eller skiva den gula löken. Tag upp fransyskan rullade in den i smörpapper/bakplåtspapper och därefter i aluminium folié och den fick ligga och vila innan jag skär upp den
28 Spara
Långsambakad fransyska med tomater

Långsambakad fransyska med tomater

Salta och peppra runtom köttet och krydda med färsk timjan. 600 g fransyska. Sätt ugnen på 125°. Bryn köttet runtom i smör-&rapsolja
19 Spara
Rödvinsbräserad fransyska med svamp och rotfrukter

Rödvinsbräserad fransyska med svamp och rotfrukter

Bryn köttet runt om i olja och smör i en het stekpanna. 1 Scan fransyska, ca 1 kg. 1. Sätt ugnen på 130°. Putsa köttet fritt från hinnor och senor
18 Spara
Fransyska à-la Ra

Fransyska à-la Ra

Köttet är färdigt när det känns som att klämma på en rå potatis, det får inte svikta. 1 kg fransyska (eller annan nötstek)
16 Spara
Lågtempererad fransyska med smak av timjan

Lågtempererad fransyska med smak av timjan

Krydda köttet ordentligt med salt, peppar och timjan. ca 1 kg fransyska av god kvalité 1 rejäl klick smör salt, peppar och timjan. ca 1 kg fransyska
12 Spara
Förförisk fransyska

Förförisk fransyska

vitlök. Förförisk fransyska i ugn. Gnid in salt, peppar, vitlök och timjan. ekologisk fransyska. vitlök. Lågtempererad fransyska, 150 grader och 5 timmar senare är det dags att avnjuta denna skönhet. 1,2 kilo ekologisk fransyska
5 Spara
En fransyska!

En fransyska!

Efter tillagningen brukar jag lägga den i en påse tillsammans med olja, vitlök, rivet citronskal och lägga den i kylen över natten
25 Spara
Nötstek i gryta av fransyska

Nötstek i gryta av fransyska

Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen
18 Spara
Nötstek av fransyska

Nötstek av fransyska

Vänd den några ggr under tiden och slå på mer vatten om det kokt bort för mycket. Men det är väldigt gott med kokt potatis också till
15 Spara
Köttgryta av fransyska (Crock Pot)

Köttgryta av fransyska (Crock Pot)

Blanda ihop vin, vatten, fond och kryddor och häll över köttet. Köttgryta är ju aldrig fel och här kokade jag en härlig köttgryta på fransyska och serverade den med blomkålsmos smaksatt med pepparrot, jättegott
12 Spara
Annan variant av Fransyska i Crock-pot

Annan variant av Fransyska i Crock-pot

Jag gjorde ett annat recept på min fransyska. 1kg fransyska halv tinad. 2 dl rödvin. Smaklig 1kg fransyska halv tinad. 2 dl rödvin
10 Spara
Kalvstek på fransyska med gräddsås och svartvinbärsgelé

Kalvstek på fransyska med gräddsås och svartvinbärsgelé

Grovhacka lök, morot och kålrot. Jag hade en kalvfransyska i frysen som jag behövde göra något med så jag bestämde mig för att göra en klassisk kalvstek med sås och potatis
3 Spara
Långbakad högrev eller fransyska med viltsmak

Långbakad högrev eller fransyska med viltsmak

Den här gången fick det bli en fin bit fransyska (har även gjort med högrev), som tillsammans med potatis, morötter, äpplen, öl och en viltkrydda blev en njutbar alltiettmiddag serverad i djupa tallrikar och med både gaffel, kniv och sked som hjälp
24 Spara
Burgundisk gryta

Burgundisk gryta

1 kg benfritt nötkött t ex fransyska eller grytbitar. Putsa och skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Skala och klyfta lökarna
26 Spara
Nötstek med rosmarin, vitlök och bönragu

Nötstek med rosmarin, vitlök och bönragu

800 g nötstek (fransyska). Sätt ugnen på 120°C. Krydda steken med salt och peppar. Bryn i olivolja med vitlök och kryddor
3 Spara
Honungs- och pepparglaserad fransyska

Honungs- och pepparglaserad fransyska

Honungs- och pepparglaserad fransyska med dilliga pommes och stark bea. Blanda ca 1 dl olja, 1/2 dl soja, 2 msk balsamvinäger, 1/2 dl honung, 1 msk ingefära, 2 msk mortlad pepparmix och salt. 1/2 dl soja
1 Spara
En god gryta och en god fransyska

En god gryta och en god fransyska

Strimla, bryn och krydda (peppar, salt, paprikapulver och chilipulver) lövbiff. En liten fransyska av dovhjort fick följa med till fjällen, och denna tillagades igår, så här
1 Spara
Enkel oxfilékänsla med fransyska och kantareller

Enkel oxfilékänsla med fransyska och kantareller

Strö över kantareller och garnera med lite kokta bönor och morötter, persilja så klart. Salta och peppra fransyskan och bryn den runt om i smör
0 Spara
Middagstips: Taco på fransyska

Middagstips: Taco på fransyska

Det är lättare att skära köttet riktigt tunt när det är fruset. Den trevlige kocken Petter Danielsson från Långbro värdshus, en av kockarna bakom dessa ljuvliga rätter, tipsade mig att köpa en fransyska och själv tillaga dessa rätter
522 Spara
Mumsig stek i lergryta.

Mumsig stek i lergryta.

fransyska eller lammstek. Tag ut steken ur ugnen och skiva upp och lägg i uppläggningsfat med höga kanter
320 Spara
Portergryta

Portergryta

Blir jättegod på älgkött, men går även att använda nötkött tex högrev, fransyska eller grytbitar. 10-15 enbär. 10-15 enbär
165 Spara
Pulled älg

Pulled älg

Älgkött (jag hade fransyska). Vi åt det tillsammans med sallad och vitlökssås. Sallad. blandsallad, rödlök, avokado, tomater, gröna oliver, jordgubbar, olivolja, salt, peppar, sesamfrön och solrosfrön
164 Spara
Gammaldags stek

Gammaldags stek

nötstek av bog eller fransyska. Tillsätt buljong och vispgrädde. Buljong. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och kryddor
121 Spara
Södrastations köttgryta

Södrastations köttgryta

Fräs under tiden champinjonerna, bacon/sidfläsk, lammkorv och löken så att det får färg i en stekpanna och lägg sedan över det i grytan
111 Spara
Porterstek - lätt och gott i grytan med den allra godaste såsen

Porterstek - lätt och gott i grytan med den allra godaste såsen

Köttbiten stoppar man rakt ner i kokspadet med en massa godsaker, främst porteröl som ger såsen sin speciella och helt gudomliga smak
109 Spara
Biff Stroganoff

Biff Stroganoff

600-800 g strimlat nötkött (fransyska eller innanlår). Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet. Hacka löken och skär champinjonerna i mindre bitar och tillsätt dem till köttet tillsammans med salt och peppar
89 Spara
Enkel gryta med nötkött och portvin

Enkel gryta med nötkött och portvin

högrev eller fransyska). 2 tärningar mörk oxbuljong. Skär köttet i små tärningar och stek snabbt på hög värme tills det fått färg
86 Spara
Pulled moose - ugnstekt älg helt enkelt. Med potatis- och jordärtskocksgratäng.

Pulled moose - ugnstekt älg helt enkelt. Med potatis- och jordärtskocksgratäng.

silad nedkokt sky, grädde, viltfond, soja och chutney efter eget tycke och smak + valfri redning. 1,4 kg älgstek av fransyska. 1,4 kg älgstek av fransyska
97 Spara
Tjälknöl – salt, mört och kallskuret kött av älgkalv

Tjälknöl – salt, mört och kallskuret kött av älgkalv

På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Köttet ska vara fryst när det börjas tillagas. 1½ – 3 kg fryst älg el. 3 kg fryst älg el
72 Spara
Lergrytedags, eller vad tycker ni?

Lergrytedags, eller vad tycker ni?

Köttgryta från södern    4 port700 g fransyska i grytbitar2 msk mjölsalt och peppar2 msk smör100 g rökt fläsk2 vitlöksklyftor2 röda lökar3 morötter½ knippa persilja2 lagerblad1 tsk mejram3 dl vatten1 msk rödvinsvinägerLägg grytan i vatten, minst 15 minuter innan du använder den
63 Spara
Ungersk gulasch

Ungersk gulasch

Ett nybakat lantbröd, krispiga salladsblad och färsk gurka skuren i stavar passar också utmärkt som tillbehör liksom en rejäl klick turkisk yoghurt
61 Spara
Gammeldags stek med gräddsås

Gammeldags stek med gräddsås

fransyska eller innanlår. Smaksätt med svart vinbärsgelé och soja. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor
60 Spara
Burgundisk gryta

Burgundisk gryta

Strimla baconet. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt
56 Spara
Marinerad nötstek i gryta

Marinerad nötstek i gryta

Skala morötterna och skär morötter och purjolök i bitar. 1½ kg benfritt nötkött av fransyska eller innanlår. 1 purjolök
54 Spara
Marinerad rostbiff

Marinerad rostbiff

1-1½ kg rostbiff eller fransyska. 1 tsk torkad rosmarin. 1-1½ kg rostbiff eller fransyska. 1 tsk torkad rosmarin
49 Spara
Porterstek

Porterstek

1,5 kg fransyska (eller nötstek). 2 msk socker. Dagen innan. Skär löken i bitar. Blanda lagen ( ej grädden) , ge den ett uppkok i en stor hög gryta
46 Spara
Slottsstek på älg och pressgurka

Slottsstek på älg och pressgurka

Jag gjorde steken på älgkött, men annars går det lika bra med en nötstek tex fransyska. Flytta över till en gryta och tillsätt skalade rotsaker i bitar, tomatpuré, sirap, vinäger, fond, kryddor och vatten
44 Spara
Recept: Porterstek med Hasselbackspotatis. #Gästbloggat

Recept: Porterstek med Hasselbackspotatis. #Gästbloggat

Behåll nätet på fransyskan så att köttet håller formen och tillagas jämnt. Det här behövs till portersteken, 4-6 portioner Ca 1 kg fransyska Kokspad. )1/2 dl svartvinbärssaft + 1/2 dl vatten 1 msk svartvinbärsgelé3/4 dl äkta kinesisk soja6 hela vitpepparkorn2 tsk torkad oregano 1 knippe färsk oregano2 skivade gula lökar2 morötter i grova slantar2 hela vitlöksklyftor2 köttbuljongtärningarSåsen görs av. 1 kg fransyska. 2 tsk torkad oregano. 1 knippe färsk oregano
43 Spara
Gryta från Bretagne

Gryta från Bretagne

bog eller fransyska. 1 1/2 tsk dragon. Skär köttet i "stroganoffstrimlor" och kabanosserna i ca 2 cm långa bitar
41 Spara
Karin´s Svartvinbärsstek

Karin´s Svartvinbärsstek

fransyska). 1 dl svartvinbärssaft (oblandad). Koka upp lagen, lägg sedan i köttet. Låt koka tills köttet är mört, ca 1-1½ timme
35 Spara
Pulled beef

Pulled beef

fransyska, högrev, nötbog. citronsaft från 2 citroner. 2 citroner. Pulled beef är en riktigt god rätt och väldigt enkel att tillaga
32 Spara
Fredag och vit kladdkaka med hallonsås

Fredag och vit kladdkaka med hallonsås

Jag bjöd på denna kaka när jag hade fransyskan boendes hos mig för någon vecka sedan. Solen skiner och jag är på bästa fredagshumör
30 Spara
PORTERSTEK

PORTERSTEK

Fransyska, högrev osv vad är det. brysselkål eller någon sorts gröna bönor. Ca 1 kg fransyska, rostbiff eller dylikt. 4-6 portioner Ca 1 kg fransyska, rostbiff eller dylikt
30 Spara
Långkok på höjden

Långkok på höjden

Bryn lök, selleri och vitlök i smör och olja tills de har mjuknat. Rödvinsbräserad fransyska (4 port)1kg fransyska (bog, högrev el oxkind)salt och peppar1 msk olivolja + 1msk smör till stekning1 grovhackad gul lök1 grovhackad blekselleristjälk6 finhackade vitlöksklyftor1 msk tomature5 dl lantbuljong (eller köttbuljong)1 dl rött vin1 tsk stötta fänkålsfrön1 pkt finstrimlad baconPutsa köttet och dela det i 2-4 stora bitar, salta och peppra och bryn dem noga i hälften av oljan och smöret. 1kg fransyska. 1 grovhackad blekselleristjälk
28 Spara
Ungersk gulasch

Ungersk gulasch

fransyska. (Vill du ha starkare smak behåller du kärnorna). Skär köttet i munsbitstora tärningar, hacka löken grovt samt skiva vitlök och pepparfrukterna
26 Spara
Nötstek med rosmarin, vitlök och bönragu

Nötstek med rosmarin, vitlök och bönragu

800 g nötstek (fransyska). 1 kvist rosmarin. Sätt ugnen på 120°C. Krydda steken med salt och peppar. Bryn i olivolja med vitlök och kryddor
24 Spara
Mexikansk gryta

Mexikansk gryta

innanlår eller fransyska. ½ tsk kummin. innanlår eller fransyska. ½ tsk kummin. MEXIKANSK GRYTA. Gryträtter är bekväma och praktiska på alla sätt
22 Spara
Gulaschsoppa

Gulaschsoppa

Servera i varma djupa tallrikar tillsammans med gräddfil och ett gott stenugnsbakat bröd. Stenugnsbakat bröd
20 Spara
Biff Stroganoff

Biff Stroganoff

Igår blev det alltså Biff Stroganoff, helt enligt matschemat Jag använde receptet i ”Vår kokbok”, men ändrade lite
18 Spara
Wokad biff med röd curry och thaibasilika

Wokad biff med röd curry och thaibasilika

300 g strimlad fransyska, lövbiff eller kyckling. 2 tsk röd currypasta. Relaterat 300 g strimlad fransyska, lövbiff eller kyckling. 2 tsk röd currypasta
17 Spara
Två nya prinskorvar

Två nya prinskorvar

Från Kristofers prinskorv tog jag kryddpeppar, ingefära, muskotnöt och vitpeppar. Igår kväll stoppades två prinskorvar, grundreceptet bestod av 1 1/2 kg fläskkött (karré), 1/2 kg nötkött (fransyska) och 3/4 kg späck
17 Spara
Gordon Ramseys Biff wok med nudlar, paprika och böngroddar.

Gordon Ramseys Biff wok med nudlar, paprika och böngroddar.

fransyska). Hacka paprikan, vårlöken och röd chili, Stek i pannan eller woken tillsammans med lite olja i några minuter
13 Spara
Pulled beef

Pulled beef

Jag använde mig av nötbog, men högrev eller fransyska går minst lika bra. skala och mosa 2 avokado, blanda sedan med 1 dl gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta, 0,5 tsk sambal oelek, lite citronsaft, salt och peppar. 1 dl gräddfil
13 Spara
Biff Stroganoff

Biff Stroganoff

Tänk på att du kan lägga till eller minska på smakerna (tomatpuré, senap) efter eget tycke. tomatpuré och senap
11 Spara
Gulasch med spätzle

Gulasch med spätzle

fransyska. Spätzle finns nog ett recept i varje familj, och oftast är de hemliga, men det är faktiskt bara vanlig pannkakssmet eller våffelsmet som är mycket tjockare och i vårat recept är det mineralvatten, men det går säkert att göra på mjölk också, men varför
9 Spara
Texas chili och picklad rödlök

Texas chili och picklad rödlök

Tärna köttet (jag använde fransyska) och stek så det får fin färg runtom. 2 tsk malen spiskummin. 2 tsk malen spiskummin
11 Spara
Spansk gryta de Andalusien a lo árabe

Spansk gryta de Andalusien a lo árabe

1 kg grytkött, t ex märgpipa, högrev eller fransyska, 2 st oxsvans, 3 chili kan uteslutas om du inte vill ha de starkt, smör till stekning, olivolja till stekning, 3 gula lökar, 3 morötter, 3- 5 palsternackor, 3 st vitlöksklyftor, 1 msk salt,1 kuvert saffran1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 1 msk mald spiskummin, 1 msk paprikapulver de la Vera helst, 1 tsk chilipulver, 1 tsk gurkmeja, 2 tsk mald koriander,1 burk krossade tomater à 400 g eller 4 st stora hackade tomater, halvt glas rött vin, en halv pressad citron och lite riven ingefära, 2 lagerblad, 1 tärning köttbuljong
9 Spara
Marockansk gryta med märgpipa från Malma och hur mycket kryddor som helst

Marockansk gryta med märgpipa från Malma och hur mycket kryddor som helst

1 kg benfritt grytkött av nöt, t ex märgpipa, högrev eller fransyska. 2 tsk mald koriander. Klicka för att maila detta till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för utskrift (Öppnas i ett nytt fönster)Dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att dela via LinkedIn (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att dela på Tumblr (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att dela på Google+ (Öppnas i ett nytt fönster) 1 kg benfritt grytkött av nöt, t ex märgpipa, högrev eller fransyska. 2 tsk mald koriander
7 Spara
Recept och inspiration

Recept och inspiration

10 Fransyska. 8 Fransyska. 1 Lammentrecote. 1 Lammentrecote. På den nya sidan är tanken att du ska få recept och inspiration att laga mat med delar från hela djuret
6 Spara
Pulled Cow

Pulled Cow

Ta ut fransyska och låt vila på skärbräda en timma. Blanda ihop alla torra kryddor under tiden och skiva rödlöken i tunna skivor
6 Spara
Pepparkaksstek

Pepparkaksstek

Mycket gott till kokt potatis, kokt broccoli och med lingonsylt/ vinbärsgelé eller annan gelé efter tycke och smak
5 Spara
Ingefära-stek med balsamvinäger

Ingefära-stek med balsamvinäger

fransyska eller ytterlår. I helgen åt vi en stek med mina favoritsmaker - ingefära och balsamvinäger. Bryn fransyskan runtom i smöret, salta och peppra
5 Spara
Porterstek - kött och öl på samma gång!

Porterstek - kött och öl på samma gång!

Smält smöret i en kastrull och stek mjölet i det. 1 kg nötstek (fransyska till exempel). 33 cl porteröl. 2 msk mjöl. 1 kg nötstek (fransyska till exempel). 33 cl porteröl
5 Spara
Kalv i curry med ris

Kalv i curry med ris

bog, innanlår eller fransyska. Kokt ris eller små kokta potatisar. bog, innanlår eller fransyska. Koka riset i saltat vatten med en klick smör eller margarin
4 Spara
Crêpes med ost och svamp

Crêpes med ost och svamp

Men eftersom jag inte är fransyska och jag alltid gör lite som jag vill så gör jag det nu också. Ost, ost, ost och mera ost
1 Spara
Färska bär med granola och kesella vanilj

Färska bär med granola och kesella vanilj

Rödvinsmarinerad Oxfransyska med hasslebackspotatis. Kallskuren fransyska. 1 påse torkad kantareller (om det inte finns färska) 1 gullök, hackad 1 rulle smördeg 4 ägg 1,5 dl créme fraiche, man kan anvä
1 Spara
Gulasch med pasta och parmesan

Gulasch med pasta och parmesan

Alltid lika skönt att bara ta fram ur frysen och koka lite pasta till. Servera med pasta och riven parmesan
0 Spara
Älgstek i crockpot

Älgstek i crockpot

Har man ingen älg i frysen funkar det bra med en bit nötkött, typ fransyska eller högrev. Salta och peppra älgsteken
0 Spara
Dag 2, Ångkokta ägg och islandshästar

Dag 2, Ångkokta ägg och islandshästar

Ångkokt ägg. En lite häftig sak man kan göra där vi bor är att koka äggen utomhus i en varm källa. Äggen läggs i ett nät, ett stort lock dras bort från ett hål och äggen får där ångkoka i ungefär en kvart