Fransyska vitt vin recept

Gryta från Bretagne

Gryta från Bretagne

bog eller fransyska. 3 dl rött eller vittvin eller torr cider. Skär köttet i "stroganoffstrimlor" och kabanosserna i ca 2 cm långa bitar
Biffgryta Dijon

Biffgryta Dijon

Slå i vin, fond och senap samt dragon, låt det koka några minuter. 500 g fransyska eller biff. 14 dl vittvin
Slottsstek & gräddsås – klassisk söndagsmiddag

Slottsstek & gräddsås – klassisk söndagsmiddag

Leta upp ett vittvin som passar – den här såsen är som gjord för vita viner – gärna en Riesling med både hög syra och lite restsötma, välj till exempel von Winning Riesling eller Biecher Riesling
Husmanskost...veckomatsedel v16....

Husmanskost...veckomatsedel v16....

Servera med tillbehör och en kall öl eller ett glas kallt vittvin. grönsallad vänd i vinegrätt. grönsallad vänd i vinegrätt
Bourgongegryta

Bourgongegryta

Häll i balsamvinägern i grytan och låt koka bort hälften. Häll  i vinet, buljongen, kryddorna, tomatpuré och fransk senap i grytan
Provençalsk köttgryta

Provençalsk köttgryta

Pressa vitlöken och tillsätt den tillsammans med vinäger, vin, lagerblad och oliver. 600 g mört nötkött t ex entrecote eller fransyska i strimlor. 1 msk vinäger. 2 dl vittvin. 600 g mört nötkött t ex entrecote eller fransyska i strimlor. 2 vitlöksklyftor 1 msk vinäger. 2 dl vittvin
Fransk avsmakningsmeny

Fransk avsmakningsmeny

Maria hade kokt just den här med bara vittvin. Dessa serverades med ett rödvin. Till de tre ovan rätterna drack vi ett riktigt gott vittvin
Köttgryta med tomater

Köttgryta med tomater

eller fransyska. Lägg allt hacket tillsammans med vinet i en vid kastrull eller traktörpanna och koka hastigt upp under lock
Medelhavsgryta – med allt i ett

Medelhavsgryta – med allt i ett

I den här grytan har jag fransyska från kalv och beräknar att den är klar efter ca 40 min. 600 gr kalvkött eller annat mört kött, 5 klyftor vitlök, 1 röd paprika, 1 burk krossade tomater, 2 gula lökar, 4 medelstora potatisar, 3 morötter, 2 dl vitt torrt vin, 3 msk olivolja, 1 msk paprikapulver, 1 tsk kanel, 1 tsk svartpeppar, 1 knippe persilja, 1 påse saffran, 3 köttbuljongtärningar, ½ msk socker. 2 dl vitt torrt vin,
Minestrone - ungefär

Minestrone - ungefär

Häll på vin, lagerblad, tomatpuré och fyll på med vatten tills det täcker. Minestroneca 4 portioner2 msk tomatpuré2 tomater1 fänkål1 gul lök2 morötter1 palsternacka4 vitlöksklyftorca 200g tärnad fransyska (eller annat nötkött som funkar till kokning)olivolja, salt, pepparlagerblad, en skvätt vittvinHacka alla grönsaker, bryn köttet i oljan, salta och peppra. ca 200g tärnad fransyska (eller annat nötkött som funkar till kokning)olivolja, salt, pepparlagerblad, en skvätt vittvin
Söndagsgulasch

Söndagsgulasch

Till Gulaschen ville jag ha ett friskt vittvin, för ett par år sedan var vi på en vinfestival i Somló, Ungern
Hummerpasta

Hummerpasta

Till kvällens middag har jag långbakat fransyska och tomater. Fräs i tre msk olja och tillsätt 2 dl torrt vittvin, 2 tsk tomatpuré och 2 krm chiliflakes. -) 2 dl torrt vittvin
Chorrillana

Chorrillana

½ kg fransyska (eller en mör bit som ni har hemma). 1 eller 2 dl vitt eller rôtt vin. Skala och tvätta potatis