Fransyska olivolja recept

Rödvinsmarinerad fransyska

Rödvinsmarinerad fransyska

Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen. 1,5 kg fransyska eller rostbiff1/2 flaska rödvinnågra lagerblad4 krossade vitlöksklyftornågra kvistar rosmarinsalt pepparPutsa köttet fri från hinnor och lägg ner det i påsen med marinaden. Leilas rödvinssås4 ports1 msk olivolja8 4 st schalottenlökar8 4 klyftor vitlök1 0. 1,5 kg fransyska eller rostbiff. 1 msk olivolja
Örtkryddad fransyska
, serveras med rostade rotfrukter

Örtkryddad fransyska
, serveras med rostade rotfrukter

1,5 kg fransyska. 13 msk olivolja. 1Stek1,5 kg fransyska ca 1 msk Herbes de Provence, efter smak ca 1 msk timjan, efter smak ca 1 msk vitlökspulver, efter smak ca 1 msk persilado, efter smak smör, att bryna steken i. 1Rostade rotfrukter1 huvud kålrot, skalad och stavad 1 huvud rotselleri, skalad och stavad 5 palsternackor, skalade  och stavade 1 kg morötter, skalade och snedskurna 3 msk olivolja ca 4 msk svartvinbärsgelé
Långbakad högrev eller fransyska med viltsmak

Långbakad högrev eller fransyska med viltsmak

Den här gången fick det bli en fin bit fransyska (har även gjort med högrev), som tillsammans med potatis, morötter, äpplen, öl och en viltkrydda blev en njutbar alltiettmiddag serverad i djupa tallrikar och med både gaffel, kniv och sked som hjälp
Honungs- och pepparglaserad fransyska

Honungs- och pepparglaserad fransyska

Ringla olivolja över och salt. Honungs- och pepparglaserad fransyska med dilliga pommes och stark bea. Lägg i en form och blanda i olivolja, salt och peppar
Pulled älg

Pulled älg

Älgkött (jag hade fransyska). Olivolja. Jag tog inte så jättemycket olivolja, soya och vinäger för det blir så mycket vätska när man gör i lergryta
Portvinsstek med färsk svamp

Portvinsstek med färsk svamp

800 g fransyska. 3 msk olivolja. Sätt ugnen på 150ºC. Skölj och torka av köttet och gnid in det runtom med salt och peppar
Jamie Olivers grekiska köttgryta

Jamie Olivers grekiska köttgryta

När du är klar att börja laga värmer du några skvättar olivolja i en stor kastrull på medelvärme. högrev eller fransyska, putsade och skurna i 4 cm stora bitar. 1olivolja. 1grekisk olivolja, kallpressad extra virgin. högrev eller fransyska, putsade och skurna i 4 cm stora bitar 600 g fläskkarré av bästa möjliga kvalitet, putsad och skuren i 4 cm stora bitar olivolja 3 st rödlökar, skalade och klyftade 1 msk russin, grovhackade 400 g krossade tomater, på burk 1 msk tomatpuré 0,5 citron en knippa bladpersilja grekisk olivolja, kallpressad extra virgin
Kött shawarma- Kebab

Kött shawarma- Kebab

1 kg nötkött, tex fransyska eller högrev. 0,5 dl olivolja. 1 kg nötkött, tex fransyska eller högrev. 0,5 dl olivolja
Långkok på höjden

Långkok på höjden

Rödvinsbräserad fransyska (4 port)1kg fransyska (bog, högrev el oxkind)salt och peppar1 msk olivolja + 1msk smör till stekning1 grovhackad gul lök1 grovhackad blekselleristjälk6 finhackade vitlöksklyftor1 msk tomature5 dl lantbuljong (eller köttbuljong)1 dl rött vin1 tsk stötta fänkålsfrön1 pkt finstrimlad baconPutsa köttet och dela det i 2-4 stora bitar, salta och peppra och bryn dem noga i hälften av oljan och smöret. 1kg fransyska. 1 msk olivolja
Spansk gryta de Andalusien a lo árabe

Spansk gryta de Andalusien a lo árabe

1 kg grytkött, t ex märgpipa, högrev eller fransyska, 2 st oxsvans, 3 chili kan uteslutas om du inte vill ha de starkt, smör till stekning, olivolja till stekning, 3 gula lökar, 3 morötter, 3- 5 palsternackor, 3 st vitlöksklyftor, 1 msk salt,1 kuvert saffran1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 1 msk mald spiskummin, 1 msk paprikapulver de la Vera helst, 1 tsk chilipulver, 1 tsk gurkmeja, 2 tsk mald koriander,1 burk krossade tomater à 400 g eller 4 st stora hackade tomater, halvt glas rött vin, en halv pressad citron och lite riven ingefära, 2 lagerblad, 1 tärning köttbuljong
Marinerad grillad biff

Marinerad grillad biff

Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar du skivat eller tärnat (till spett) över natten eller längre i kyl
Strikt lchf – dag 4 – lunch

Strikt lchf – dag 4 – lunch

Idag fanns det fortfarande gott kött kvar och vi åt fransyska till lunch. Jag hade förberett en marinad med pressad vitlök, olivolja, rivet citronskal, salt och peppar som jag gned in steken i efter tillagning
Chili con carne

Chili con carne

Gör du chili con carnen med annat kött än köttfärs så låter du mört kött som biff, innanlår, fransyska eller lövbiff köttet koka ca en halvtimme
Klassisk rostbiff i ny tappning

Klassisk rostbiff i ny tappning

Smält smör tillsammans med olivolja i en stekpanna, fräs fläsk och grönsaker till de får lätt stekyta
Pulled shawarma

Pulled shawarma

6 portioner 1,5 kg nötkött, tex fransyska eller högrev Marinad. 2 dl turkisk yoghurt 0,5 dl ketchup 0,5 dl olivolja 3 st pressade vitlöksklyftor 4 msk vitvinsvinäger 1 pressad citron 2 tsk salt 1 tsk svartpeppar 1,5 msk shawarmakrydda (finns i orientaliska affärer eller gör en egen) Gör egen shawarmakrydda. 0,5 dl olivolja