Fransyska gelé recept

Örtkryddad fransyska
, serveras med rostade rotfrukter

Örtkryddad fransyska
, serveras med rostade rotfrukter

Tillsätt gelén, soja och red av såsen till lämplig tjocklek och smak. 1,5 kg fransyska. 1ca 4 msk svartvinbärsgelé. 12 msk svartvinbärsgelé. 1Stek1,5 kg fransyska ca 1 msk Herbes de Provence, efter smak ca 1 msk timjan, efter smak ca 1 msk vitlökspulver, efter smak ca 1 msk persilado, efter smak smör, att bryna steken i. 1Rostade rotfrukter1 huvud kålrot, skalad och stavad 1 huvud rotselleri, skalad och stavad 5 palsternackor, skalade  och stavade 1 kg morötter, skalade och snedskurna 3 msk olivolja ca 4 msk svartvinbärsgelé. 1Sås2-3 dl sky från steken 3-5 dl grädde, 40% 2 msk svartvinbärsgelé soja, för sälta och färg ca 3 msk maizena redning ev
Nötstek i gryta av fransyska

Nötstek i gryta av fransyska

Sedan smakas upp med en skvätt grädde, lite soya, vinbärsgelé och ev. Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen
Nötstek av fransyska

Nötstek av fransyska

Smaka av såsen med lite gelé (jag hade svartvinbärsgelé) salt och peppar. ca 800 g fransyska2 gula lökar2-3 morötterfärsk timjan2 msk kinesisk sojasalt, pepparBryn steken så den får rejält med färg runtom på alla sidor. ca 800 g fransyska
Mumsig stek i lergryta.

Mumsig stek i lergryta.

fransyska eller lammstek. Servera gärna tillsammans med kokt potatis och gelé. 3 msk rönnbärssylt eller gelé
Portergryta

Portergryta

Blir jättegod på älgkött, men går även att använda nötkött tex högrev, fransyska eller grytbitar. Servera med kokt potatis och gelé
Gammaldags stek

Gammaldags stek

nötstek av bog eller fransyska. Vinbärsgelé. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och kryddor. Bred smöret runt steken
Gammeldags stek med gräddsås

Gammeldags stek med gräddsås

fransyska eller innanlår. Smaksätt med svart vinbärsgelé och soja. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor
Porterstek!

Porterstek!

Jag köpte ekologisk fransyska på ICA Maxi, så fin och billig. Servera gärna med potatismos, kok potatis, stekta smålökar, sockerärtor, haricot verts och gelé
Slottsstek på älg och pressgurka

Slottsstek på älg och pressgurka

Jag gjorde steken på älgkött, men annars går det lika bra med en nötstek tex fransyska. Tänkte idag tipsa er om en riktig klassiker, nämligen slottsstek med en riktigt god gräddsås, kokt potatis, kokta morötter, pressgurka och svartvinbärsgelé som tillbehör
Ing-maris stek i stekgryta

Ing-maris stek i stekgryta

1 kg nötstek av fransyska. Putsa köttet rent från synliga hinnor. Salta och peppra runt om. Stek köttet i smör i stekgrytan runt om så den får fin färg
Gammaldags slottsstek

Gammaldags slottsstek

En tsk gelé är ett bra tips att avrunda smaken med. 1 kg fransyska. 1 kg fransyska 2 msk smör 1,5 tsk salt 1 krm malen svartpeppar 2 gula lökar 3 morötter 5 vit- eller svartpepparkorn 1 lagerblad 6 ansjovisfiléer 1 msk vinäger 1 msk sirap 2-3 dl vatten
Klassisk slottsstek

Klassisk slottsstek

Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd pressgurka och gärna gelé. 4-6 portioner800 g nötkött (fransyska eller innanlår)1 lök5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad1 msk sirap1-2 tsk ättiksprit (12 %)1 lagerblad5 kryddpepparkorn5 vitpepparkorn3-4 dl vatten3 msk vetemjöl + 3 msk vatten1 1/2 dl vispgräddeSmörSalt och pepparSmält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. 800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
Slottsstek

Slottsstek

Låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden och gelén. 1,5 kg nötstek, ca (fransyska). 3-4 msk svartvinbärsgelé. Slottsstek 1,5 kg nötstek, ca (fransyska) salt och peppar 3 rödlökar, i bitar 3 små morötter, i bitar 6 kryddpepparkorn 1 lagerblad 6 ansjovisfiléer 3 msk tomatpuré 1 msk ättika 3-4 dl vatten. Sås 5 dl vispgrädde 3-4 msk svartvinbärsgelé
Mumsig stek i lergryta.

Mumsig stek i lergryta.

Servera gärna tillsammans med kokt potatis och gelé. 1 kg högrev, fransyska eller lammstek. 3 msk rönnbärssylt eller gelé. 1 kg högrev, fransyska eller lammstek 2 gula lökar 1 morot 2 äpplen 1 tsk salt 1 tsk enbär (kan uteslutas) 1 msk pepparmix 4 lagerblad 3 msk rönnbärssylt eller gelé 1/2 liter öl (porter) 1 dl grädde 1 tsk soya Idealmjöl Späcka ev steken med katrinplommon