Franska galette recept

Margaretas franska galette

Margaretas franska galette

Smula ner jästen i en skål, rör ut i vattnet. Rör rumsvarmt smör, socker, ägg, citronskal och salt, smidigt i en bunke
Margaretas franska galette

Margaretas franska galette

Smula ner jästen i en skål och rör ut den i vattnet. Rör rumsvarmt smör, socker, ägg, citronskal och salt och smidigt i en bunke
Galetter och crêpes

Galetter och crêpes

Även i sommar blev det ett besök på Franskas Crêperie i Rörum. Det blir galetter och efter det crêpes med glass och blåbär
Galette des rois -  på trettondagsafton

Galette des rois - på trettondagsafton

Jag blev sugen på att baka denna traditionella franska kaka när jag geoglade runt efter olika traditioner förknippade med just trettondagsafton
Baka "Galette des Rois"!

Baka "Galette des Rois"!

Jag valde alltså att göra en den franska varianten av "Konungarnas kaka" - som jag skrev igår finns det olika varianter världen över
Laxgaletter

Laxgaletter

Efter besök på Franskans Crêprie i Rörum på Österlen blev jag inspirerad att själv göra galetter. Den här gången laxgaletter
Pannkakor på franskt vis

Pannkakor på franskt vis

Franska pannkakor efter recept av Sébastien Boudet. Man kan fylla dem med mer matigt innehåll (då blir det tekniskt sett galette och då ska man istället göra dem på bovetemjöl) eller en crêpes och då är det ett mer sött innehåll
Franska Galette

Franska Galette

Jag älskar franskagalette. Jag har varit till några galette restauranger i Tokyo och jag älskar dem. Galette är en fransk bovetemjöl pannkakor brukar toppning med ägg, kött, fisk, ost, grönsaker skurna, äpple skivor, bär eller liknande ingredienser
Galette de Pérouges

Galette de Pérouges

Texten är dock på franska, vilket inte riktigt är mitt starkaste språk, men tror jag fått till det hyfsat
Galetter med parmesan, keso och olivröra

Galetter med parmesan, keso och olivröra

Denna franska delikatess blir man aldrig trött på. Går att variera i oändlighet. Jag använde mjölk i smeten denna gång, det gör dem lite ljusare och de får en lite mer pannkakslik smak
Franska crêpes med fruktsallad

Franska crêpes med fruktsallad

Tärna frukter. Lägg ut pannkakor och toppa med hackad choklad, mandelspån och hasselnötter på halva pannkakan
Stockholm i mitt hjärta...

Stockholm i mitt hjärta...

I sanningens namn ska jag erkänna att jag  på À la Crêpe, i sällskap av allas vår husmor Anette, Zita som roddar butiken Franska Matkompaniet, Karoline och souschefen Fredrik, även åt en söt crêpe med smör, socker och citron, efter galetten på bilden ovan