Till fonden använde jag lite vitt vin, en fänkål, två morötter, en gul lök, två vitlöksklyftor, lagerblad, timjan, dill, vitpeppar, vatten och skrovet från en lax, jag använde inte huvudet
5 dl 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1/2 selleristjälk 250 g räkskal 2 msk rapsolja 1 kg ben från mager fisk (gärna med huvudet kvar) 1 l vatten 3 cm färsk skalad ingefära 15 korianderstjälkar Lägg till i inköpslistan
(först i tunna stavar och sedan i tärningar)Fräs lök och morot i smör eller olja. ett paket kolja filé3 dl vitt vinen moroten gul lök1,5 dl grädde2 msk fiskfond, hummerfond eller en tärning fiskbuljongen näve svart trumpetsvamp,torkadsalt,pepparett färskt broccolihuvud eller 3 nävar fryst5 stora potatisarFinhacka löken och skär moroten i små tärningar. 2 msk fiskfond
Smör att fräsa löken i. Löken med sina lager av skal, skalades och hackades grovt. En medelgod temperatur smälte smöret med bravur och löken kunde påbörja sin resa mot ett mjukare och glasigare jag
Skala löken, skiva tunt. Finhacka vitlöken. 1 stor gul lök. 3 vitlöksklyftor. 3 msk hummerfond ( funkar med fiskfond alt skaldjursfond med). 1/2 zucchini 1 stor gul lök. 3 vitlöksklyftor 1 röd chilipeppar alt 1 msk chiliflakes. 1 paket finkrossade tomater ca 400 ml 3 msk hummerfond ( funkar med fiskfond alt skaldjursfond med)
Jag använder mig av två flaskor hummerfond, två flaskor fiskfond och en flaska skaldjursfond. Efter avsmakningen av de första chili- och vitlöksfrästa skaldjuren var jag säker