Till fonden använde jag lite vitt vin, en fänkål, två morötter, en gul lök, två vitlöksklyftor, lagerblad, timjan, dill, vitpeppar, vatten och skrovet från en lax, jag använde inte huvudet
Vispa samman crème fraiche, vin, fiskfond och philadelphiaost i en gryta och låt det koka upp. Krämigheten hade säkert mycket att göra med den där överblivna Philadelphiaosten som behövde komma till användning, prickarna hade garanterat med den ansenliga mängden dill och citronskal som vi är generösa med (fullständigt galna i)
Ciron & dillsåsen. 4st 100g Laxbitar4msk Flytande smörHavssalt och vitpeppar från kvarnDill och citronsås. 2msk Smör4msk Gul lök, finhackad2dl Fiskbuljong2dl Grädde0,5dl Citronsaft, (saften av en pressad citron)1hg Dill, Finhackad3msk Maizena utrört i lite vattenHavssalt & vitpeppar från kvarnSlungad gurka. Fräs löken i lite smör, tillsätt fiskfonden, citronsaften och 1,5dl av grädden samtidigt. Mixa dillen med 0,5dl av grädden, rör ner i såsen, smaka av med lite salt & vitpeppar. 1hg Dill
Tillsätt det vita vinet och låt koka någon minut, häll därefter i vattnet, grädden och den koncentrerade fiskfonden, (eller en buljongtärning), lagerbladen ska också sjuda med
hackad dill. Ingredients900 gr Torskrygg (6 jämnstora bitar)6 skivor Prosciutto1 st Citron ( i 6 st klyftor) 1 dm Purjolök (strimlad)4 dl Grädde3 msk Fiskfond1,5 msk Tomatpuré2 -4 msk Färskriven pepparrot lite efter smak0,5 dl Färsk hackad dill 900 gr Potatis (klyftad)500 gr Morötter (skivor ca 2 cm)RapsoljaMethodStep 1Sätt ugnen på 200°Step 2Lägg potatisen och morötterna på en plåt med lite olja och salt, och ställ in i varm ugn i ca 40 minuter. Step 4Häll upp grädden i en bunke och blanda med tomatpurén, fiskfond, dill och pepparrotenStep 5Häll gräddblandningen runt fisken, lägg en citronklyfta på varje portion och strö purjolöken över. Step 6Ställ in i ugnen under plåten med potatis och morötterna när det återstår 20 minuter Step 7När potatisen är klar och har fått färg ta ut allt och lägg upp snyggt, toppa torsken med lite små dillvippor. 3 msk Fiskfond
Grovhacka dillen (men spar lite till garnering) och vänd ner i grytan tillsammans med räkorna. Garnera grytan med dill och servera med det svarta riset
Fiskgratäng med mos & spätta i dillsås. Smaka av såsen med dill och citron. 1,5 msk fiskfond/1 buljongtärning. 1 tsk dill. 1,5 msk fiskfond/1 buljongtärning 1 tsk dill
2 msk fiskfond. 2 msk klippt dill. 2 msk fiskfond. 2 msk klippt dill. En väldigt enkel och god laxrätt. Mat som sköter sig själv i ugnen står som alltid högt i kurs här hemma