Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. 125 g rågsurdeg. Dag 1. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar
Fördeg250 g vatten125 g rågsurdeg (Se Surdegshjälpen)400 g fint rågmjöl, helst stenmalt. Bortgöring30 g jäst180 g vatten, 35 grader500 g filmjölk675 g fint rågmjöl30 g saltMängderna är ungefärligaDag 1FördegBlanda i en degbunke vatten, surdeg och rågmjöl till en tjock smet. 125 g rågsurdeg
Blanda samman alla ingredienser till en vällingliknande blandning. Låt stå på varm plats 4-5 dagar. ( Till sötsura finska limpor, sura skorpor) ½ l vatten
Dag 1. Rör ihop rågmjöl , surmjölk och jäst och får stå i rumsvärme till nästa dag. Dag 2. Blanda ihop alla dag 1 och dag 2 ingredienser och låt jäsa en stund, ca 30-40 minuter
(surdeg). Rör ut resten av jästen i 5 dl fingervarmt vatten och häll blandningen över surdegen. Smula sönder 1/3 av jästen och häll över 5 dl fingervarmt vatten