Finskt surdeg recept

Finskt rågbröd med surdeg

Finskt rågbröd med surdeg

Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. 125 g rågsurdeg. Dag 1. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar
Finsk surdegslimpa

Finsk surdegslimpa

Blanda ihop vatten, rågmjöl och surdeg till en välling. 2 msk surdeg. Dag 1. Täck med duk och låt stå på en varm plats i 12-14 timmar

Finskt påskbröd

De år vi inte gjort något speciellt har vi i alla fall kommit med några rejäla surdegslimpor, vitt och fluffigt och smakrikt och lite segt
Finskt surdegsrågbröd

Finskt surdegsrågbröd

Fördeg250 g vatten125 g rågsurdeg (Se Surdegshjälpen)400 g fint rågmjöl, helst stenmalt. Bortgöring30 g jäst180 g vatten, 35 grader500 g filmjölk675 g fint rågmjöl30 g saltMängderna är ungefärligaDag 1FördegBlanda i en degbunke  vatten, surdeg och rågmjöl till en tjock smet. 125 g rågsurdeg
Finskt rågbröd, god form och Müsligoda

Finskt rågbröd, god form och Müsligoda

Den rivna rågen ger en härlig smakrikedom som förstärks ytterligare av den äktar finska surdegen. Finskt rågbrödSå här skriver Pågen
Långtidsgräddat rågbröd

Långtidsgräddat rågbröd

Om man gillar bröd med väldigt tydlig surdegssmak, åt samma håll som Finsktsurdegsbröd t. Men för min familj smakade det här alldeles för mkt surdeg
Rågsiktsbitar på Rågsur

Rågsiktsbitar på Rågsur

Är lite trött på att bara äta vitt bröd, så jag har haft detta receptet i mitt huvud ett tag innan jag vågade prov baka

Matjessilltårta med lägre GI

Här har jag använt finskt rågbröd bakat på surdeg. En klassisk matjessilltårta har en botten gjord på Kavring

Heikkis grova surdegsbröd

En trevlig man som satsat på att ta fram ett finsktsurdegsbröd. I Gärds Köpinge, som ligger i Kristianstadstrakten, finns Heikkis surdegsbageri

Finsk surdeg med potatis ( flytande)

Blanda samman alla ingredienser till en vällingliknande blandning. Låt stå på varm plats 4-5 dagar. ( Till sötsura finska limpor, sura skorpor) ½ l vatten

Finskt rågbröd

Dag 1. Rör ihop rågmjöl , surmjölk och jäst och får stå i rumsvärme till nästa dag. Dag 2. Blanda ihop alla dag 1 och dag 2 ingredienser och låt jäsa en stund, ca 30-40 minuter

Finskt surdegsbröd

Blanda surdegen med vatten, mjöl och salt. Blanda allt till en tunn gröt,l åt stå och "surna" 2-3 dygn i rumstemperatur

Finskt surbröd

(surdeg). Rör ut resten av jästen i 5 dl fingervarmt vatten och häll blandningen över surdegen. Smula sönder 1/3 av jästen och häll över 5 dl fingervarmt vatten

Finska surskorpor

Tillsätt surdegen och blanda den med jästen. 2 dl finsk surdeg. Sätt ugnen på 275 grader. Smula jästen i degbunken