Finsk rågmjöl recept

Finskt rågbröd med surdeg

Finskt rågbröd med surdeg

Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. 400 g rågmjöl. 675 g rågmjöl
Finsk surdegslimpa

Finsk surdegslimpa

Blanda ihop vatten, rågmjöl och surdeg till en välling. Knåda för hand eller i maskin (kan behövas mer rågmjöl då) tills degen är mjuk och glansig
Finskt maltbröd

Finskt maltbröd

Grovt rågmjöl. Rör ut jästen i lite av filmjölken. Tillsätt resten av filmjölken samt salt och sirap. rör ihop
Finsk råg

Finsk råg

siktat rågmjöl (det går även bra med rågsikt eller fint rågmjöl. stenmalet rågmjöl. dag 1. Blanda alla ingredienser i en degbunke och kör på låg hastighet i cirka 6 minuter

Karelska piroger (karjalanpiirakka)

När jag frågade mina finska vänner varför vi inte bjöds på finsk mat skrattade de och sa att vi skulle vara tacksamma över det
Karelska piroger - nybörjartur?

Karelska piroger - nybörjartur?

Den traditionella finsk karelska pirogen hade rovmos som fyllning, sedan kom potatis och sist ris. Karelska pirogerDeg2 dl vatten4 dl rågmjöl1 dl vetemjöl1 tsk saltFyllning4 dl grötris2 liter mjölk5 dl vatten1 tsk salt2 msk smörÄggsmör6 äggsmörsaltgräslökBörja med att göra fyllningen, dvs. 4 dl rågmjöl
Lingonlimpa med filmjölk

Lingonlimpa med filmjölk

(Dock var hennes gjord på finsk surmjölk, nästa gång ska jag pensla brödet med lite sirapsvatten med) 
Karelska piroger

Karelska piroger

Vi njöt dom på traditionellt finskt vis med sk "äggsmör". 7,5 dl fint rågmjöl. 7,5 dl fint rågmjöl. I helgen har jag varit och hälsat på min syster Sisko i Krokom
Memma

Memma

Tillsätt rågmjöl och malt. 8 dl rågmjöl. Värm vattnet till ca 60 grader. Låt stå på varm platta utan att koka i 3 timmar

Karelska piroger (Karjalan Piirakka)

Då är karelska piroger ett givet alternativ, inte för att det det är speciellt juligt utan för att det är typiskt finskt och otroligt gott
Kyllike tempo

Kyllike tempo

Som väl var hade de finska släktingar som vi bodde hos betydligt större och modernare hus. Tillsätt salt, lingonsylt, socker, sirap & rågmjölet och blanda allt till en lös deg
Spinach Rolls

Spinach Rolls

När frysen är tom på finskt rågbröd bakar jag helst mina egna bröd och semlor (frallor i Sverige). 1 dl rågmjöl. 1 dl rågmjöl
Pirogdeg på tre sätt

Pirogdeg på tre sätt

Finsk pirogdegBlanda samman vatten, salt och mjöl till en smidig deg. PirogdegBlanda mjöl med salt i en skål
3 finska påskdesserter

3 finska påskdesserter

En finsk läckerhet vid påsk är memma – en dessert tillverkad på rågmjöl, rågmalt och sirap. En annan typiskt finsk påskdessert är Pasha
Finskt surdegsrågbröd

Finskt surdegsrågbröd

Sikta rågmjöl på en duk och forma bröden till två runda bullar. Lägg degen på duken och sikta över rikligt med rågmjöl
Finskt julbröd (Juntalimpa)

Finskt julbröd (Juntalimpa)

3 dl rågmjöl. 3 dl rågmjöl. Denna goda jullimpa är hållbar och saftig och kallas för Juntalimpa. 1 liter apelsinjuice
Långtidsgräddat rågbröd

Långtidsgräddat rågbröd

Om man gillar bröd med väldigt tydlig surdegssmak, åt samma håll som Finskt surdegsbröd t. Det roliga och intressanta med receptet är att det enbart innehåller rågmjöl, och frön