Filodeg recept

0 Spara
Sötpotatispaj med filodeg

Sötpotatispaj med filodeg

Lägg filodeg i formen, pensla med smör-&rapsolja mellan varje ark. 6 ark filodeg. 1⁄2 dl Arla® Smör-&rapsolja. 3 dl Arla Köket® matlagningsgrädde. 150 g Arla Apetina® vitost
18 Spara
Vårrullar

Vårrullar

Dela filodegsarken i två delar. Lägg två matskedar fyllning på ena kortsidan av ett filodegsark. )Vårrullar15-18 st400 g blandfärs1 vitlöksklyfta500 g vitkål1 morot (ca 100 g)400 g böngroddar100 g glasnudlar1,5 msk socker1 tsk salt2,5 msk ostronsås3 msk japansk soja3 tsk sambal oelek1 förp filodegsark1 äggvitaRapsolja/majsolja att fritera iLägg glasnudlarna i kallt vatten, ca 15 minuter. Tillsätt vitkål, morot, böngroddar och glasnudlarna skurna i ca 1-2 cm långa bitar. Vik in kortsidan över fyllningenVik in kanterna, pensla resten av filodegen med lite äggvita och rulla ihop till en vårrulleFritera dom i en fritös eller i en stekpanna med några dl oljaVänd när de blivit gyllenbruna och fritera dom en minut till på andra sidan 15-18 st
17 Spara
Apfelstrudel

Apfelstrudel

1 pkt färdig filodeg, pensla smält smör mellan lagren (jag tror det var ca 8 lager i det paketet jag köpte) och lägg ut på ett bakplåtspapper. Lägg ut ett lager (ca 1/5) av ströbrödet på en kortsida av filodegen, och lägg över ett lager med äppelskivor. 1 pkt färdig filodeg, pensla smält smör mellan lagren (jag tror det var ca 8 lager i det paketet jag köpte) och lägg ut på ett bakplåtspapper
7 Spara
Filo Sofie

Filo Sofie

Tina filodegen. Ta fram fyllningen och förbered den - t ex dela biffar i mindre bitar. Sätt ugnen på 200ºC
10 Spara
Baklava

Baklava

De är en oanständigt söt och kaloririk, turkisk kaka. Ca 50 st1 paket filodeg (jag frågade efter "baklavadeg" i en utländsk affär)250 g finhackade valnötter½ kapsyl rosenvatten4 dl socker2 dl vattenca ½ pressad citron ½ msk nymalen kardemumma250 g skirat smör2 dl rapsoljaUgn. 1 paket filodeg (jag frågade efter "baklavadeg" i en utländsk affär)
8 Spara
LCHF och Grekland

LCHF och Grekland

åt jag ett par gånger "cheese balls" som förrätt, och det är ost som är panerad i mjöl eller skorpsmulor och sen friterade, så i och med friteringen sänks ju GI-värdet, och eftersom det var osten jag var ute efter så åt jag och var glad
6 Spara
Fyllda filodegsformar

Fyllda filodegsformar

Fyllda filodegsformar med quinoa, kikärter, spenat och kronärtsskocka12 st1 paket filodeg100 g kokt röd quinoa100 g kokta kikärterchiligrydda2 bananschalottenlökar150 g färsk bladspenat2-3 vitlöksklyftorolivoljaflingsaltsvartpepparev kronärtsskockshjärtan1 näve cashewnötterriven lagrad getost (svart homage)Tina filodegen enligt paketet och rulla sedan ut arken
3 Spara
Baklava utan nötter, recept för dig som är nötallergiker

Baklava utan nötter, recept för dig som är nötallergiker

Jag har bakat nötfri baklava eftersom min dotter inte tål nötter. 1 pkt filodeg. Sätt på ugnen på ca 180 grader och låt filodegen tina om du har haft den i frysen – låt den ligga kvar i förpackningen eller lägg en fuktad kökshandduk över så att filobladen inte torkar. Lägg på 2 blad filodeg och pensla varje lager med smör, repetera 4–5 gånger. Bred ut fyllningen (jag använder lätt oljade händer, det går lättare att jämna ut fyllningen över filodegslagret) och lägg på 2 nya blad filodeg och pensla, repetera 3–4 gånger. 1 pkt filodeg
1 Spara
Znoud El Set & Shaabiye- Baklava

Znoud El Set & Shaabiye- Baklava

Stäng av värmen och låt kallna helt innan du fyller filodegen. 5 msk mannagryn. Innan du börjar så tänk på att alltid hålla filodegen väl övertäckt med 2 kökshanddukar eller plastpåse. Lägg två ark filodeg på en skärbräda, skär ca 10×30 cm lång remsa. Lägg ytterligare 2 arkfilodeg på varandra och skär ut en mindre remsa, ca 5×20 cm. Skär ut fyrkanter av filodegen, ca 15×15 cm. 5 msk mannagryn
0 Spara
Nyårs meny

Nyårs meny

Men mycket choklad och chips blev det. Cigarrbörek med fetaostfyllning20 st filodeg för cigarrbörek (trekantig form)Fyllning200 gr fetaost1 knippe hackad persiljaSalt&pepparChilipepparBlanda fyllningen, lägg i filodegens ytterkant och rulla till en cigarr. 20 st filodeg
16 Spara
Paj  på filodeg med mangold och ost

Paj på filodeg med mangold och ost

Blanda allt noga, med händerna. Ta en stor rektangulär form och pensla botten och sidorna med olja. Lägg 6-7 filodegsblad på varandra, men pensla varje blad med lite olja och mineralvatten. Fortsätt att lägga bladen med fyllningen emellan, det ska vara 3 fyllningar sammanlagt. Avsluta med 4 filodegsblad på toppen, pensla ordentligt med mineralvatten och skär pajen i bitar (kvadrater). 500 g färsk filodeg
Sökförslag och sidor