Filodeg recept

3 Spara
Kanel- och ingefärsäppelfräs i filodeg

Kanel- och ingefärsäppelfräs i filodeg

Tillsätt äpple, sirap, kanel och ingefära och fräs en liten stund. 4-5 dl äppelbitar, skalade och utan kärnor 2 msk smör 2 msk muscovadosirap 1-2 tsk kanel 1 tsk ingefära 4 msk pistagenötter (plus lite till garnering) 1-2 msk socker eller efter smak 4 ark filodeg. 1-2 tsk kanel. 4 ark filodeg
7 Spara
Filo Sofie

Filo Sofie

Tina filodegen. Ta fram fyllningen och förbered den - t ex dela biffar i mindre bitar. Sätt ugnen på 200ºC
30 Spara
Vegetariska vårrullar

Vegetariska vårrullar

Fritera/stek vårrullarna i olja tills de fått en fin gyllenbrun färg. Om du vill frysa vårrullarna är det lämpligt att det görs innan de doppats i olja och friterats/stekts/gratinerats
18 Spara
Vårrullar

Vårrullar

Dela filodegsarken i två delar. Lägg två matskedar fyllning på ena kortsidan av ett filodegsark. )Vårrullar15-18 st400 g blandfärs1 vitlöksklyfta500 g vitkål1 morot (ca 100 g)400 g böngroddar100 g glasnudlar1,5 msk socker1 tsk salt2,5 msk ostronsås3 msk japansk soja3 tsk sambal oelek1 förp filodegsark1 äggvitaRapsolja/majsolja att fritera iLägg glasnudlarna i kallt vatten, ca 15 minuter. Tillsätt vitkål, morot, böngroddar och glasnudlarna skurna i ca 1-2 cm långa bitar. Vik in kortsidan över fyllningenVik in kanterna, pensla resten av filodegen med lite äggvita och rulla ihop till en vårrulleFritera dom i en fritös eller i en stekpanna med några dl oljaVänd när de blivit gyllenbruna och fritera dom en minut till på andra sidan 15-18 st
16 Spara
Apfelstrudel

Apfelstrudel

1 pkt färdig filodeg, pensla smält smör mellan lagren (jag tror det var ca 8 lager i det paketet jag köpte) och lägg ut på ett bakplåtspapper. Lägg ut ett lager (ca 1/5) av ströbrödet på en kortsida av filodegen, och lägg över ett lager med äppelskivor. 1 pkt färdig filodeg, pensla smält smör mellan lagren (jag tror det var ca 8 lager i det paketet jag köpte) och lägg ut på ett bakplåtspapper
17 Spara
Meze!

Meze!

Rulla ut filodegen på en fuktig handduk. Jag gjorde en sorts rakhat (ostrullar), falafel (kikärtsbiffar), tabbouli (persiljesallad), foul (spiskummindoftande bönröra) och labneh (yoghurtsås med mynta)
11 Spara
Bjud din vänner på härlig höstbuffé

Bjud din vänner på härlig höstbuffé

Mixa med crème fraiche till en krämig konsistens. 300 g fetaost 3 ägg 1 tsk paprikapulver cirka 2 msk hackad färsk mynta 4 msk olivolja 4 msk smör 1 paket filodeg Mosa osten och blanda med två ägg, paprikapulver och hackad mynta. 150 g chèvre cirka 1 dl crème fraiche 1 citron 1 tsk flytande honung 1 paket rund pumpernickel plommonmarmelad färsk timjan Ta bort det vita på chèvren. 1 paket filodeg. 1 dl crème fraiche
9 Spara
Baklava

Baklava

De är en oanständigt söt och kaloririk, turkisk kaka. Ca 50 st1 paket filodeg (jag frågade efter "baklavadeg" i en utländsk affär)250 g finhackade valnötter½ kapsyl rosenvatten4 dl socker2 dl vattenca ½ pressad citron ½ msk nymalen kardemumma250 g skirat smör2 dl rapsoljaUgn. 1 paket filodeg (jag frågade efter "baklavadeg" i en utländsk affär)
7 Spara
Filo Sofie

Filo Sofie

Tina filodegen. lättstekta rivna rotsaker och bitar av skinka. Lägg ett ark filodeg på bakplåtspappersklädd plåt, pensla med flytande margarin, lägg ett ark filodeg ovanpå, pensla, sedan ett sista ark - pensla även detta ark med Milda
6 Spara
Fyllda filodegsformar

Fyllda filodegsformar

Fyllda filodegsformar med quinoa, kikärter, spenat och kronärtsskocka12 st1 paket filodeg100 g kokt röd quinoa100 g kokta kikärterchiligrydda2 bananschalottenlökar150 g färsk bladspenat2-3 vitlöksklyftorolivoljaflingsaltsvartpepparev kronärtsskockshjärtan1 näve cashewnötterriven lagrad getost (svart homage)Tina filodegen enligt paketet och rulla sedan ut arken
3 Spara
Baklava utan nötter, recept för dig som är nötallergiker

Baklava utan nötter, recept för dig som är nötallergiker

Jag har bakat nötfri baklava eftersom min dotter inte tål nötter. 1 pkt filodeg. Sätt på ugnen på ca 180 grader och låt filodegen tina om du har haft den i frysen – låt den ligga kvar i förpackningen eller lägg en fuktad kökshandduk över så att filobladen inte torkar. Lägg på 2 blad filodeg och pensla varje lager med smör, repetera 4–5 gånger. Bred ut fyllningen (jag använder lätt oljade händer, det går lättare att jämna ut fyllningen över filodegslagret) och lägg på 2 nya blad filodeg och pensla, repetera 3–4 gånger. 1 pkt filodeg
Sökförslag och sidor