File recept

BRANTEVIKSSILL

BRANTEVIKSSILL

1. Sila av lagen från sillen och spara i en skål. Skär sillen i bitar (om du använder hela filéer). 2. Mortla kryddorna grovkrossat och finhacka löken
Thailändsk filé

Thailändsk filé

Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Bryn 3 min på varje sida. Skär purjolöken i sneda skivor. Skala och hacka vitlöken

Filé mignong black and white med potatiskub

File mignong black and white med potatiskub. Lägg upp file mignon som bilden nedan och garnera gärna med liten grillad cocktailtomat och bacon lindade gröna bönor som stekts ugnen i ca 10 minuter
Filé i dragon och senapssås

Filé i dragon och senapssås

Detta var hur gott som helst och kommer absolut att göras om. Till detta kan du använda både fläskfilé eller fläskytterfilé, ta det du föredrar mest
Filé Provencale på fläskfilé

Filé Provencale på fläskfilé

Skär filén i 2 centimeter tjocka skivor. Bryn hastigt i hälften av smöret. Lägg upp dem på en tallrik. Skiva och stek champinjonerna i resten av smöret
Smördegsinbakad file

Smördegsinbakad file

Baka i 225 grader i 20 minuter 600 g fläskfile. Putsa köttet och krydda runtom. Bryn i matfett och stek klart på svag värme
Filé med mango chutney

Filé med mango chutney

Putsa köttet och skär en längsgående skåra. Fyll med smulad ädelost och vik ihop köttet. Linda baconskivor runt om och krydda med salt och peppar
Filé med viltsmak

Filé med viltsmak

600 g fläskfilé. 1salt och peppar. 11 msk smör. 11 st gul lök. 11 st äpple. 13 st enbär. 12 dl matlagningsgrädde
Filé mignon black and white

Filé mignon black and white

Tryffelsås. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud såsen ca 20 min, red med mjöl och vatten. Rör ned smöret innan servering
Gorgonzolaspäckad filé

Gorgonzolaspäckad filé

Skär upp en ficka i sidan på varje köttbit. Tryck in ca 0,5 msk gorgonzola i varje bit. Salta och peppra
Gorgonzolaspäckad filé

Gorgonzolaspäckad filé

800 g oxtournedos (eller älgtournedos 4 bitar) 200 g gorgonzola, mogen (gärna Colombo) salt peppar smör, till stekning 4 cl gin 3 schalottenlökar, finhackade 6 cl rött vin 4 dl viltfond, hemkokt 2 dl vispgrädde potatis, friterad (eller bakad)
SILL MED VÄSTERBOTTENOST

SILL MED VÄSTERBOTTENOST

1. Häll bort lagen från sillen (skär sillen i bitar om du använder hela filéer). 2. Blanda samman majonnäs, crème fraiche, dill och riven ost