Jag hade kvar en halv påse frysta fikon från Picard och skulle steka hamburgare eller pannbiffar om man så vill när de serveras utan bröd men med goda tillbehör
Skär fikonen i små bitar. Blanda fikon, vin, kanel, nejlikor, stjärnanis, ingefära och socker i en gryta och koka på svag värme med locket på glänt, 30¬–40 minuter
Hamburgare utan bröd, eller pannbiffar på nötfärs som kryddas med örter och paprika och steks eller grillas serveras här med goda tillbehör i form av ugnsrostade rosmarinkryddade potatishalvor, ugnsrostade rödbetsklyftor, rostad blomkål samt en fikonchutney
Fikonchutneyn är kanon tillsamans med goda ostar och lite vin. Fikonchutney (2 små burkar)200 g torkade fikon1,5 dl vattensaften av en halv citron0,5 dl hackade valnötter2 msk maidera (jag tog portvin idag och det blev också bra, man tager vad man haver)Strimla fikonen hela och bland dem med vattnet coh citronsaften, koka på svag värme i 10 min, låt svalna
Skär fikonen i små bitar. Blanda fikon, vin, kanel, nejlikor, stjärnanis, ingefära och socker i en gryta och koka på svag värme med locket på glänt, 30¬–40 minuter
)Jag gav två kollegor en varsin burk äppel- och fikonchutney (recept från senaste Buffé). Äppel- och fikonchutney8-10 portioner (eller två burkar av mindre sort)400 g äpplen200 g torkade fikon 1 gul lök1 dl råsocker1/2 dl äppelcidervinäger1 kanelstång1 tsk ingefära 1 tsk salt Kärna ur äpplena och skär dem i bitar
Serverade kokt potatis, kokta grönsaker och äppel- och fikonchutney till och allt smakade toppen. Jag hade en flaska halvtorr äppelcider kvar i förrådet och tänkte att jag borde kunna göra sås på det