Jag önskar nästan att ni kunde smaka på falafelen genom dataskärmen eftersom det är så många goda smaker som leker med smaklökarna – vitlök, persilja, kummin och tahinin
Gjorde falafel hemma ikväll, wow så gott det var, och enklare än vad jag har trott. Falafel3 dl kikärtor (färdigkokta)1 dl bladpersilja4 vitlökar 1 liten gullök 1 msk vetemjöl1 tsk spiskummin1/2 tsk Koriander (torkad, malen)1 krm kardemummaSaltPepparOlja till fritering ( 5 cm i en tjock bottnad kastrull)Yoghurtsås 1,5 dl turkisk yoghurt1 tsk ekologisk 100%honung 1 krm samba olek (eller efter önskad smak) 1 tsk riven ingefära 1 krm Koriander SaltTillbehörTortillabrödSalladKokt ris med koriander, spiskummin och bladpersilja Yoghurtsåsen Hummus (gjorde egen men vart inte helt nöjd med receptet så ska lägga upp ett recept när jag blir nöjd med relutatet, lägger bara upp recept som jag blir nöjd med) Smaklig måltid. 4 vitlökar
Blanda den rivna gurkan med yoghurt, pressad vitlök, citronsaft och olivolja. Börjar bli tjatigt nu kanske, men mina elever lagade faktiskt falafel på hemkunskapen förra fredagen
Blanda limeskal, pressad vitlök och honung med yoghurten. Falafel. Lägg alla ingredienser, utom sesamfrön och ris, till falafeln i en matberedare och mixa till en slät massa
Kikärtsmassan ska kunna formas med två skedar till en falafel form (ägg format). Mixa lök,persilja och vitlök i en foodprocessor, häll i hälften av kikärtorna (du har hällt bort vattnet och spolat ärtorna i kallt vatten) och mixa allt till en slät massa
När det är dags att tillaga falafeln häller du av blötläggningsvattnet (spara nån deciliter för att spä med) och mixar kikärtorna med olivolja och vitlök
1 Värm falafeln enligt anvisningen på förpackningen. 2 Stek blomkål, lök, vitlök, chili och saffran i olja tills blomkålen mjuknat, ca 10 min. 2 Servera falafeln med blomkålsriset och morotshummusen