Falafel och myntasås recept

Myntasås med paprika och chili

Myntasås med paprika och chili

Den här såsen brukar vi äta till falafeloch liknande, men den passar naturligtvis även bra till annat också
Falafel på gula ärtor

Falafel på gula ärtor

Vi serverar oftast våra falafel inrullade i orientaliska tunnbröd med feferoni, myntasås med paprika, röd sås, baba ganoush och bulgursallad med persilja (se här, här och här)
Falafel med fetaostsallad

Falafel med fetaostsallad

Servera tomatsalladen ochmyntasåsen till falafel i pitabröd eller med bulgur. Gör en sallad på tomat, rödlök och ruccola
Myntasås med hint av jordgubb

Myntasås med hint av jordgubb

Falafel, bulgur, myntasås, avokado och blandad sallad. Jag åt den tillsammans med hemmagjord falafeloch grönsaksbuljongkokt bulgur
Falafel med smak av curry

Falafel med smak av curry

Servera med myntasås = turkisk yogurt med finhackad mynta, örtsalt och peppar. Det blev väldigt gott, och smakerna passade väldigt bra ihop
Falafel

Falafel

Servera falafeln i valfritt bröd tillsammans med grönsaker ochmyntasåsen. Jag stötte på ett recept på morots- och zucchinibollar hos Hovkonditorn, som blev sugen på att testa
Hummus med grillade grönsaker

Hummus med grillade grönsaker

Vi hade syrran och hennes kille på middag i onsdags och då åt vi meze – köfte, kycklingröra, aubergineröra, myntasås, spenatpiroger, falafel, tabbouleh, libabröd, hummus, ajvar… Massa godsaker – och MASSA mat
Apelsinsmakande bulgursallad med myntasås och falafel

Apelsinsmakande bulgursallad med myntasås och falafel

Servera salladen med myntasåsenochfalafel. Skala och kärna ur gurkan. Myntasås. Hacka vitlöken och myntan (spara eventuellt lite mynta till garnering) Skölj apelsinen noga och riv skalet, spara apelsinen till bulgurn
Falafel med myntasås

Falafel med myntasås

börja med att göra såsen så den får stå och dra lite innan servering. Falafel. Blanda yoghurt ,salt ,mynta och vitlök (om man vill)
Falafel med couscoussallad

Falafel med couscoussallad

Servera med couscoussalladen ochmyntasåsen. Skär tomater och gurka i mindre bitar. Strimla salladslökarna och finhacka persiljan

Falafel med tillbehör

Börja med att röra ihop ingredienserna till myntasåsenoch förbered tillbehören. Lägg dem i en matberedare och tillsätt resten av ingredienserna förutom ägg, maizena och matfettet

Falafel med tomat

Servera tomatsalladen ochmyntasåsen till falafel i pitabröd eller med bulgur. Gör en sallad med tomat, rödlök och ruccola

Falafel och myntasås och bulgur

Servera falafelbiffarna med salladen, myntasåsenoch bulgurn. Skala och grovriv morot. Mixa löken med kikärtor, spiskummin, persiljan, cayennepeppar, maizena, 1 msk neutral olja och 0,5 tsk salt med en stavmixer i en stor bunke. Forma smeten till 16 st falafelbiffar. Lägg biffarna i formen, pensla dem med 1 msk neutral olja och stek i ugnen i 30 minuter. Hacka mynta och blanda med matyoghurt, pressad vitlök, honung, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Blanda allt i en stor skål och ringla över olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar

Falafel i libabröd

Falafel är det första jag tänker på när nån nämner veggokäk, du vet de där kikärtsbollarna/"biffarna" inslagna i ett libabröd och med en god myntasås eller liknande till