Mitt första möte med falafel var när jag bodde i Amsterdam, där serverades helt gudomliga, mycket prisvärda bollar som var alldeles gröna av alla örter
1Hacka lök, vitlök och örter grovt. Klicka ut falafelsmeten på bakplåtspapper, cirka 30 stycken, och ringa sedan över olivolja och strö sesamfrön ovanpå bollarna
Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
- Servera till kyckling, fisk, tofu eller falafel. Servera med färska grönsaker, örter & goda röror. Rostade rotsaker är en rätt som alltid funnits med
Samma sak gäller med kryddningen, ibland tillsätter jag en gnutta spiskummin (falafel - tada. Hacka löken grovt, mixa den därefter tillsammans med bönorna och örterna med en stavmixer eller i en matberedare
Servera den som en dip till råa grönsaker skurna i små pinnar, te x morot, gurka, eller äpple, eller njut av den som tillbehör till vegetariska rätter, som våra mini falafel
perfekt falafel. rotsakssoppa med örter och röda linser (vegan). perfekt falafel. Ät näringsspäckad, ren och läkande mat, 100% glutenfri, utan vitt socker och få i dig tillräckligt med protein på samma gång
När jag friterade min första hemmagjorda falafel en gång för något år sedan så kändes det lite som att jag sprungit i mål på något lopp till ljudet av färgsprakande fyrverkerier