I år firar jag och min man nyår helt själva, det är andra gången det sker sedan vi träffades 1998. Det är skönt på ett sätt för vi har haft så mycket omkring oss den senaste tiden men det hade varit trevligt att vara på någon nyårsfest
Då kom jag och tänka på den godaste förrätten som verkligen ger en sommarkänsla. Idag var det lite mer sommarkänsla och med sommaren så kommer även kalas och stora bjudningar (jag tänker på studenten och skolavslutningar men också midsommar och allt)
I lördags kväll blev det detta lilla enkla tilltugg som en slags förrätt och del av mellomenyn. Ostflarn som man gör av att lägga små högar med riven ost, gärna en ost med lite smak på, på ett bakplåtspapper och sen kör in i ugnen där de smälter ut och bildar små flarn
Även så här års vill man ibland ha en lagad varm förrätt och då är det få som slår den här. Gratinerad getost med fikon i vinsås1 skiva getost per person1 färskt fikon per person1 dl socker2 msk balsamvinäger1 dl rött vin1 kvist rosmarinGratinera ca 1 cm tjocka skivor av getostrulle ca 5 minuter i 225 grader tills de precis börjat få lite färg
Tvätta och skär av blasten från rödbetorna men inte ända ner till roten, spara ca 1 cm. Koka rödbetorna i lätt saltat vatten i 20-30 minuter, känn med sticka om de är klara
Till en liten rätt eller förrätt är en halv hummer lagom per person. Gratinerad hummer tillhör en av våra favoriter och jag gör det ett par gånger om året när det ska festas till lite grann, för visst kan man äter hummer ofta och gärna med lite bubbel till