Just nu är skogen helt belamrad av Karl-Johansvamp och andra goda soppar, vad är då godare än en pasta med mängder av grädde, parmesanost och vitlök för att göra av med lite av den, ett glas rött vid sidan skadar inte heller
Stek svampen i olja på ganska hög värme tills de"knäpper till" i den och de fått fin färg. Vänd ner den färdigkokta och avrunna pastan med kycklingen och svampen
Hacka i en vitlöksklyfta och några nävar brödsmulor av färskt eller dagsgammalt bröd. I ett avsnitt gjorde han en enkel svamprätt med krispiga brödsmulor, rosmarin och vårlök
Maken fick utan svamp eftersom det inte är någon favorit. Hacka svampen och fräs. 2 paket bacon0,5 burk Cantadou vitlök1 gul lök500 g köttfärsfärska champinjonerpizzakrydda1 dl chilisås1 köttbuljongtärning1 skvätt sojaOstsås. 1 parmesanost2 förpackningar färska lasagneplattor (jag hade från Coop)Klipp baconet och fräs. 2 förpackningar färska lasagneplattor (jag hade från Coop)
Hacka svampen, löken och vitlöken. 150 g färsksvamp. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ut smördegen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut till 2-3 mm
Färsk, fryst eller torkad svamp. Ju färskare ägg man använder desto bättre håller de ihop. Det är alltså stekta svampar som man lägger ett pocherat ägg över
Stek sedan svampen till nästan all vätska försvunnit. Lägg svamp och lök i pajskalet. Imorgon den 5 september är det Svampens dag och om ni inte redan har något annat gott att bjuda på så kan jag rekommendera den här goda pajen. Man kan göra den på vilken smakrik ost som helst t ex Västerbotten, och vilka svampar man vill men jag valde extralagrad, stark Danbo och ca 1/3 var av färsk shiitake, kantarell och champinjon. Ostpaj med blandad svamp, ca 6 portioner3 dl vetemjöl125 g smör2 mask vatten4 schalottenlökar, finhackade750 g färsksvamp3 dl riven smakrik ost3 ägg3 dl mjölksalt och pepparSmula samman vetemjöl och smör förhand eller i matberedare, jag valde det senare. 750 g färsksvamp
Dagens grönsak är ingen grönsak – för svamp är ju svamp. Men nu är det svamptider och det är härligt att njuta av frästa kantareller och andra svampar till förrätter och andra smårätter