Extra god nu på hösten, när den är färsk. Ännu ett vitkålsreceptStuvadvitkål är ett av de mest populära recepten nu, märker jag på sökningar som ger träffar på min blogg
Klyfta vitkålen i 4 delar, låt rotstocken sitta kvar. Lägg vitkålsklyftorna i en låg vid kastrull, häll på 1 liter vatten. Smörj formen med 1 msk flytande smör, lägg vitkålsklyftorna. sönder 2 tsk rosmarin i handflatan och strö över vitkålsklyftorma. Ringla 2 msk flytande honung över vitkålsklyftorna och sätt in formen mitt i ugnen, ca 25 minuter. Häll ostsåsen över vitkålsklyftorna, strö över resterande ost och kör i ugnen på grill 225 grader I ytterligare ca 5 minuter. 800 g vitkål
Den färskavitkålen blev väldigt mild och passade perfekt till de lite syrliga isterbanden. Detta är ett recept som jag egentligen var lite skeptisk till, men idétorka vid veckoplaneringen gjorde att jag ändå valde att prova stuvadvitkål
)4 st gös fileér salt 2 msk färskpressad citronsaftpeppar smör Byxa fisken (dvs. gör ett v-snitt på var sida av ryggraden och skär bort benen) Krydda fileérna med salt Värm en stekpanna, tillsätt rikligt med smör Stek fisken på båda sidorna, ca 2 min per sida, så fileérna får en fin färgPressa i citronsaft, smaka av med peppar Servera tillsammans med kål, palsternackspuré och stekspad av fisken Palsternackspuré 400 g skalad och skuren palsternacka 2 klyftor vitlök 1 dl grädde ca 2,5 dl vatten4 kvistar färsk timjam2 msk smör salt peppar Skala och skär palsternackan och vitlöken i bitar Ta fram en kastrull, lägg i smör Bryn palsternackan och vitlöken tills de fått lite färg Häll i vatten och grädde, tillsätt timjam kvistarna, koka tills palsternackan mjuknat Plocka ur timjam kvistarna, mixa med stavmixer, lägg i en klick smör, smaka av med salt och peppar Stuvad kål 250 g strimlad vitkål 70 g skalad, skuren fänkål (kan uteslutas, tillsätt i såfall mera kål)1 stor lök 2 msk smör 1 msk olivolja(0,5 dl vitvin) 1 dl grädde ca 2 dl vatten 50 g spenat saften av en halv citron (mer om du slopar vitvinet) salt peppar Strimla kålen och löken t. 2 msk färskpressad citronsaft. 4 kvistar färsk. 250 g strimlad vitkål
Rester av steken kan användas till en god pyttipanna eller ätas kalla tillsammans med stuvad potatis, stuvadvitkål, potatissallad eller en fräsch tomatsallad
Då plockades ärtskotten från lunchen fram igen och ett äpple samt tre bruna färska champinjoner. Igår hade vi just sådana knölar till lunchen som för övrigt bestod av stuvad brysselkål och stekt quornkorv
2 msk färskpressad citronsaft. Strimla kålen fint och ta med rotstocken om kålen är riktigt späd. Smält smör i en stor kastrull, lägg i kålen och fräs någon minut under omrörning