Färsk gös recept

Helstekt gös i ugn

Helstekt gös i ugn

Gös är en riktigt fin matfisk och även fantastiskt kul att fånga. Denna gös fångade jag i Dalälven och lagade till enligt nedan vilket var fantastiskt gott och rekommenderas varmt

Gös i folie & Sauvignon Blanc!

Vi har inte riktigt kommit igång med storfisket ännu, så i helgen,när det vankades svärföräldrar på besök, köpte min sambo en hel gös från Ringsjö Fisk, färsk så den nästan sprattlade i påsen

Gös i ugn

Men du kan variera med paprika, morötter, purjolök, tomat, färska örter osv. Servera med förslagsvis en fräsch sallad, färskpotatis och räkor
Lyxig gös som första försök i Årets Kock

Lyxig gös som första försök i Årets Kock

Jag älskar gös. Det har blivit en av mina favoritfiskar och eftersom min stuga ligger nära Ringsjön och vid en liten sjö, finns gösen runt hörnet
Stekt gös med grönsaksmos och tartarsås

Stekt gös med grönsaksmos och tartarsås

Gösfiléer. Stek gösfiléerna i rikligt med smör. Gösfiléer. Tartarsås 3st cornichons (Små inlagda gurkor) 1 tsk kapris En liten knippa färsk persilja 3-4 st sardellfiléer i olja 1 st citron 200 g majonäs En nya paprikapulver
Smörstekt gös på en spegel av räksås

Smörstekt gös på en spegel av räksås

Pommes duchesse0,8 kg mjölig potatis 2 msk smör 1 dl grädde 2 äggulor 2 msk färsk pepparrot, riven 1 tsk salt 1 tsk strösocker. Gös4 ryggbitar av skinn- och benfria gösfilé 1 msk smör 3 msk vetemjöl 1 krm svartpeppar, nymald 1 krm salt
Gös med dilltomater

Gös med dilltomater

600 g gösfilé. 1 1⁄2 dl hackad färsk dill. Krydda fisken med hälften av saltet och vänd i ströbröd. Stek i smör i en panna ca 2 min på varje sida
Gös med skaldjur och rotfrukter

Gös med skaldjur och rotfrukter

Servera med rosmarin- och ingefärskräm och bröd. 200 g gösfilé. 1⁄2 tsk färsk rosmarin. 1 tsk finhackad färsk ingefära
Halstrad gös med kantareller och champagnesmörsås

Halstrad gös med kantareller och champagnesmörsås

Halstrad gös. Fjälla och filéa gösen och dela upp den i bitar. 1 fjällad och urtagen gös á 2,5 kg. 200 g färsk spenat. 1 fjällad och urtagen gös á 2,5 kg 6 stora bakpotatisar 3 dl grädde 200 g färsk spenat 300 g gula kantareller 3 schalottenlökar 3 klyftor vitlök 2 dl Champagnevinäger 0,5 flaska torr champagne 400 g osaltat smör 1 knippe backtimjan 2 lagerblad 1 knippe gräslök 3 dl hönsbuljong
Gös och färskpotatissallad i folie med grillad citronsås

Gös och färskpotatissallad i folie med grillad citronsås

600 g gös, filead 500 g färskpotatis, små förkokta (eller delikatesspotatisar) 2 knippe salladslök 1 knippe dill (stor knippe) 500 g körsbärstomater (på kvist) 1 fänkål 5 citroner Ernsts fisksalt (eller salt och peppar) peppar 200 g smör 4 dl crème fraîche 4 msk olivolja färsk pepparrot
Grillad gös med spenat och beurre blanc

Grillad gös med spenat och beurre blanc

600-800 g gösfilé (gärna med skinnet kvar). Servering400 g bladspenat 3 schalottenlökar salt peppar 500 g färska vaxbönor En rejäl klick smör flingsalt svartpeppar, nymalen 4 port potatis