Fruktkakan bakas varje år till jul i vårt hem. ENGELSKFRUKTKAKA1 st150 g torkade fikon (ca 8 st)1 dl russin15 halverade röda coctailbär3 msk konjak200 g smör3 dl brun farin4 ägg0,5 tsk nejlikor1 krm malen muskotnöt1 msk kanel1 tsk ingefärarivet skal av en citron3,5 dl vetemjöl0,5 tsk bakpulverGör så här
Dag 1200 g tranbär, torkade 120 g russin 120 g gula russin 90 g aprikos, torra och skurna i mindre bitar 90 g körsbär ev 90 g valnötter (byt mot mer frukt om man inte tål nötter) 50 g rom 200 g mörkt muscovadosocker
Fruktkakor av engelsk typ som traditionellt serveras till jul ska med fördel vara kompakta, tunga med relativt lite smet och med mycket blandad torkad frukt
) Jag gillar fruktkaka för att det är engelskt, festligt och generöst på något vis. Visserligen är julhelgen över men än finns det tid att baka en av livets väsentligheter - fruktkakan
Riktig engelskfruktkaka är tung, full av torkad frukt och serveras traditionellt sett till jul. Min variant, med konjak, dadlar och valnötter, är precis lika god året om
Vi delades upp i lag och mitt lag fick baka Engelskfruktkaka. Ekologiska Urtekram bjöd in till ett ekologiskt julbak med bak, prat och fika på Gondolen i Stockholm i onsdags