Stöt anis, kummin och fänkål i en mortel och blanda sedan ihop alla ingredienser, glöm inte surdegen och skållningen från gårdagen (häll bort överblivet vatten från dinkelskållningen)
Eller testa att byta ut några dl rågmjöl mot dinkel eller något annat mjöl. 25 g salt ( kan tyckas mycket men det behövs för smaken)1-2msk honung eller lite socker (det jäser bättre då)2 dl solrosfrön2 dl Linfrö2-5 tsk Kummin eller anis, fänkål eller torkade korianderfrönSteg 1 (På kvällen)Rör ut 1-2 dl rågsurdegsgrund tillsammans med 6 dl ljummet vatten och 6,5 dl/400g rågmjöl. Min favorit är att krydda med anis och kummin samt finhackade och torkade mullbär och tranbär ca 1-3 dl
Eller testa att byta ut några dl rågmjöl mot dinkel eller något annat mjöl. 25 g salt ( kan tyckas mycket men det behövs för smaken)1-2msk honung eller lite socker (det jäser bättre då)2 dl solrosfrön2 dl Linfrö2 dl torkade tranbvär2-5 tsk Kummin eller anis, fänkål eller torkade korianderfrönSteg 1 (På kvällen)Rör ut 1-2 dl rågsurdegsgrund tillsammans med 6 dl ljummet vatten och 6,5 dl/400g rågmjöl. Min favorit är att krydda med anis och kummin samt finhackade och torkade mullbär och tranbär ca 1-3 dl
Båda de sistnämnda mjölsorterna är väldigt nyttiga, teff innehåller exempelvis mycket järn, zink och fosfor, och durra är också fiber- och mineralrikt och smakar lite som dinkel eller rågmjöl
Jag hade inget rismjöl och bovetemjölet räckte precis så jag fick ersätta mitt rismjöl med fullkornsdinkel, vilket gjorde att mitt bröd då inte blev glutenfritt
Jag använde ungefär hälften vetemjöl special och hälften dinkel. anis eller fänkål. Stöt kummin och anis (eller fänkål) i en mortel så att det blir ungefär en matsked
Jag tycker att den här kombinationen med just äpple, anis och gurkmeja blir riktigt god. Hur som helst, dessa smarriga kalljästa dinkelfrallor blev vi bjudna på och jag tänkte att dessa måste jag bara göra hemma
t ex dinkelflingor. Strö lite dinkelflingor eller något annat gott på toppen, lägg på en bakduk och låt limporna jäsa på ett varmt ställe (t ex ovanpå ugnen eller kylskåpet) nästan upp till kanten
Doften av glögg går igenom de goda dofterna från fullkornsrågmjölet, kornet och dinkel. Helt ok trots jag inte gillar oliver, lätt lätt lakristsmak, njaää… eller… kanske… nej, ovant, spännande smak, ju mer man tar desto godare blir den, smaka av kummin o anis, både god o konstig men man kan inte sluta äta, spännande smak, ngt att gratinera fisken i, ingen olivsmak märks, mycket god till både kex o bröd, fräckt med ouzon, god precis som den är, säkert god med pasta eller ngn sås med räkor
1 liter blandade mjölsorter (2/3 rågmjöl och resten fullkornsdinkel)1 dl hela linfrön1 dl klippt råg eller andra krossade gryn1 dl solroskärnor1-2 tsk valfria brödkryddor (anis, fänkål, kummin, koriander mm)1 dl bär eller rivet äpple mm (kan uteslutas)Allt körs 2 minuter till en tjock gröt som sedan täcks med lock eller plastfilm. Tillsätt10 gram fäsk jäst utrört i 1 dl ljummet vattenvetemjöl, dinkel eller annat ljusare mjöl (för att få fart på jäsningen) så att degen blir "lagom fast"