Dinkel anis recept

Kolakakor med anis och dinkel

Kolakakor med anis och dinkel

Tidigare i höstas när Bagarbertan och jag semestrade på Malta visade vår guide Mario oss de vilt växande anisplantorna som växte över hela ön
Hel dinkel och pomerans

Hel dinkel och pomerans

Stöt anis, kummin och fänkål i en mortel och blanda sedan ihop alla ingredienser, glöm inte surdegen och skållningen från gårdagen (häll bort överblivet vatten från dinkelskållningen)
Scones på dinkel

Scones på dinkel

Om man vill kan man variera sina scones genom att kryddsätta dem med anis eller fänkål. 1½ dl siktat dinkelmjöl. 1 dl fullkornsdinkel
Johannes rågsurdegsbröd

Johannes rågsurdegsbröd

Eller testa att byta ut några dl rågmjöl mot dinkel eller något annat mjöl. 25 g salt ( kan tyckas mycket men det behövs för smaken)1-2msk honung eller lite socker (det jäser bättre då)2 dl solrosfrön2 dl Linfrö2-5 tsk Kummin eller anis, fänkål eller torkade korianderfrönSteg 1 (På kvällen)Rör ut 1-2 dl rågsurdegsgrund tillsammans med 6 dl ljummet vatten och 6,5 dl/400g rågmjöl. Min favorit är att krydda med anis och kummin samt  finhackade och  torkade mullbär och tranbär ca 1-3 dl
Rågsurdegsbröd med tranbär

Rågsurdegsbröd med tranbär

Eller testa att byta ut några dl rågmjöl mot dinkel eller något annat mjöl. 25 g salt ( kan tyckas mycket men det behövs för smaken)1-2msk honung eller lite socker (det jäser bättre då)2 dl solrosfrön2 dl Linfrö2 dl torkade tranbvär2-5 tsk Kummin eller anis, fänkål eller torkade korianderfrönSteg 1 (På kvällen)Rör ut 1-2 dl rågsurdegsgrund tillsammans med 6 dl ljummet vatten och 6,5 dl/400g rågmjöl. Min favorit är att krydda med anis och kummin samt finhackade och torkade mullbär och tranbär ca 1-3 dl
Glutenfri limpa – perfekt att rosta och frysa

Glutenfri limpa – perfekt att rosta och frysa

Båda de sistnämnda mjölsorterna är väldigt nyttiga, teff innehåller exempelvis mycket järn, zink och fosfor, och durra är också fiber- och mineralrikt och smakar lite som dinkel eller rågmjöl
Tyskt dinkelbröd

Tyskt dinkelbröd

Blanda linfrön, kornen, varmt vatten, jäst, salt, sirap, anis och olja. dinkel (ligg i blöt en natt). 1msk anisfrön
Rågkakor eller rågbaguetter

Rågkakor eller rågbaguetter

Blanda ner dinkel- och vetemjölet men spar ca 3 dl vetemjölet till utbakningen. 1 tsk anis. 4 dl dinkel fullkornsmjöl
Hemlagade crostini

Hemlagade crostini

Jag använde ungefär hälften vetemjöl special och hälften dinkel. anis eller fänkål. Stöt kummin och anis (eller fänkål) i en mortel så att det blir ungefär en matsked
Kryddivar

Kryddivar

Strö lite dinkelflingor eller något annat gott på toppen, lägg över en bakduk och låt bröden jäsa nästan upp till kanten
Spelt bread rolls - Kalljästa dinkelfrallor

Spelt bread rolls - Kalljästa dinkelfrallor

Jag tycker att den här kombinationen med just äpple, anis och gurkmeja blir riktigt god. Hur som helst, dessa smarriga kalljästa dinkelfrallor blev vi bjudna på och jag tänkte att dessa måste jag bara göra hemma
Långpannebröd

Långpannebröd

anis och fänkål efter tycke och smak. anis och fänkål efter tycke och smak. 5 dl mixat dinkel och rågsikt. 5 dl mixat dinkel och rågsikt
Kryddivar

Kryddivar

t ex dinkelflingor. Strö lite dinkelflingor eller något annat gott på toppen, lägg på en bakduk och låt limporna jäsa på ett varmt ställe (t ex ovanpå ugnen eller kylskåpet) nästan upp till kanten

Julklappstips och Delikatesser från Osthallen

Doften av glögg går igenom de goda dofterna från fullkornsrågmjölet, kornet och dinkel. Helt ok trots jag inte gillar oliver, lätt lätt lakristsmak, njaää… eller… kanske… nej, ovant, spännande smak, ju mer man tar desto godare blir den, smaka av kummin o anis, både god o konstig men man kan inte sluta äta, spännande smak, ngt att gratinera fisken i, ingen olivsmak märks, mycket god till både kex o bröd, fräckt med ouzon, god precis som den är, säkert god med pasta eller ngn sås med räkor
Frukostbullar med lakritssmak

Frukostbullar med lakritssmak

Hittade detta recept i "Mitt kök", gjorde om det lite genom att tillsätta Manitoba cream och siktat dinkel mjöl
Påhittebröd - efter skafferispaning

Påhittebröd - efter skafferispaning

1 liter blandade mjölsorter (2/3 rågmjöl och resten fullkornsdinkel)1 dl hela linfrön1 dl klippt råg eller andra krossade gryn1 dl solroskärnor1-2 tsk valfria brödkryddor (anis, fänkål, kummin, koriander mm)1 dl bär eller rivet äpple mm (kan uteslutas)Allt körs 2 minuter till en tjock gröt som sedan täcks med lock eller plastfilm. Tillsätt10 gram fäsk jäst utrört i 1 dl ljummet vattenvetemjöl, dinkel eller annat ljusare mjöl (för att få fart på jäsningen) så att degen blir "lagom fast"