Dillkött, en riktig klassiker i den svenska husmanskosten. Fantastisk god köttgryta som kan göras på antingen kalv eller lamm och som med sin perfekta balans mellan syra, sötma och sälta snabbt blir en succé på middagsbordet
Gärna kalv. Det fick bli Dillkött, en klassisk husmanskost idag lagad på kvigan från förra årets frambog, eller egentligen märgpipa, men nu blev den urbenad
Nu använde jag ytterlår av nöt den här gången, grytan går att göra med nötkött, kalv, fläsk (tex fläskkotletter) eller till och med kyckling, det är ju liksom såsen som är grejen här…
Dillkött är en sån där riktig klassiker, och som så många andra sådana som förr kanske var vardagsmat så tycker jag att det känns mer som lite lyxig helgmat i dagens stressade samhälle
Ta upp köttet och sila buljongen, spar buljongen till såsen. Lägg ner köttet i såsen och koka upp. Låt sjuda ca 2 tim tills köttet är mört. 500 g grytbitar av kalv. 1 liter kalvbuljong. Antal portioner 1 port 2 port 4 port 6 port 8 port Välj 500 g grytbitar av kalv 2 morötter 2 gula lökar 100 g purjolök 8 vitpepparkorn 1 lagerblad 1 liter kalvbuljong Dillsås
Kalvkött finns det riktigt fint här, om man vill laga till grytan på riktigt klassiskt vis. Svensk Husmanskost vid Medelhavet Dillkött är en favorit bland de gamla klassiska Svenska Husmanskosträtterna
Om kalv eller lamm är godast tvistar de lärde, jag lämnar det upp till er att avgöra. Ta upp köttet och pilla bort det från benet samt dela det i mindre bitar
Vanligtvis lagar jag rätten på kalv eller griskött med idag använde jag kycklingfilé. Dillkött har under hela min uppväxt varit en av mina absoluta favoriträtter och även nu när jag är vuxen och har egna barn, så tycker jag att det är lika gott