Jämna till ytan på bröden med en slev. Mät alltid med termometer, kärntemperatur på brödet skall vara 98°C. Pensla skorpan 3-4 gånger med vatten under tiden. 200 g rågsurdeg
Det här danska rågbrödetmedsurdeg är ett saftigt bröd med mycket tuggmotstånd. Jag var lite orolig över om brödet skulle bli bra eller inte, eftersom det är ett ganska tungt bröd som endast innehåller surdeg som jäsmedel, men det blev förvånansvärt bra
Bakade ett mycket gott dansktrågbrödmed öl igår, första gången jag bakar med öl och jag var rädd att brödet skulle smaka öl då jag absolut inte gillar öl, men brödet tog inte alls smak av ölet, himla mumsigt blev det i alla fall
230g surdegsgrund av vete (eller råg). 15g flingsaltHa ner rågmjöl, vetemjöl, surdegsgrund och vatten i bunken till en hushållsassistent. Täck formarna med en handduk och låt jäsa under natten (cirka 6–8 timmar beroende på innetemperatur)
(* Använd med fördel din kallla surdeg direkt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för lite i burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Dag 1 gör du surdegen. Täck degen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur minst 1 dygn. Rör ut surdegenmed 5 dl kallt vatten. Sätt ugnen på 250° och pensla bröden med vatten. Smaksätt med ca 1 tsk salt, 2-3 tsk färskpressad citron, 2-3 pressade vitlöksklyftor och 1 dl persilja
Dagens största bedrift (förutom att jag bakade ett otroligt gott dansktrågbröd på surdeg) får nog ändå vara det faktum att jag rensade ur vår kryddlåda, och kom till följande insikter
För några dagar sedan gav jag mig på att baka dansktrågbröd. J använde skivor av det danska rågbrödet till att göra smörrebröd med räkor och kyckling/curryröra