(vilket får en genomsnittlig dansk att rysa. Innehållet i en dansk frikadellfärs är snarlik svensk köttbullefärs – men de färdiga ”bullarna” är i storleksordning vad vi kallar järpar
Ja, pölsa alltså, inte att förväxla med dansk pölse. Värm buljongen i en kastrull. 1 l grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond). Häll på kornet och fräs ytterligare 1 min innan du häller på den varma buljongen och låter koka under lock i 30 min, tills kornet är färdigkokt. Läs mer om att gästblogga här » 1 l grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
Asiatisk fläskpannaDen här veckan är det extrapris på dansk fläskfilé i den lokala matbutiken. Det kan hända att detta inte var en lycklig gris, danskarna har ju lite dåligt rykte vad det gäller fläskkött, men med lite hjälp från den asiatiska affären som bara säljer saker som färdats runt halva jordklotet blev jag lite lyckligare
Servera med bakad potatis eller på danskt rågbröd. 8 potatisar1 purjolök1 l vatten2 grönsaksbuljongtärningar1 msk dijonsenap1 dl matlagningsgrädde (funkar med creme fraishe också)havssalt och nymalen svartpeppar1. Koka upp alltsammans med vatten och buljong i ca 15-20 min3. 2 grönsaksbuljongtärningar. Koka upp alltsammans med vatten och buljong i ca 15-20 min
Svartsoppan kan bytas ut mot en god buljong, gåsen mot en samma mängd kyckling (eller mindre, om man vill laga till färre personer), äppelkakan kan också bytas ut mot en enklare och mer snabbakad variant som exempelvis den goda knäckiga äppelkakan som jag tidigare skrivit om på Matbloggen i Skånskan
Morötter (svenska) Äpple, Cox Orange (svenskt)Päron, Alexander Lucas (svenskt)Vindruvor (influgna)Danskt rågbröd (bakat i Sverige)Getost, Caprin (svensk)Brödet räckte inte och -Kan jag få lite mer ost
Ta ut paprikor och tomater från ugnen och tillsätt till buljongen. Koka upp 1 liter vatten med 2 msk lant/ vegbuljong, ½ tsk sambal oelek och 1 tsk honung. 2 msk vegbuljong. 500 gram danskt rågbröd