Dansk buljong recept

Dansk rosenkålssoppa

Dansk rosenkålssoppa

Häll på buljongen när allt fått litet färg. DANSK ROSENKÅLSSOPPA. 1 1/4 l buljong på tärning eller burk. 1 1/4 l buljong på tärning eller burk
Kornotto med champinjoner och spenat

Kornotto med champinjoner och spenat

Ja, pölsa alltså, inte att förväxla med dansk pölse. Värm buljongen i en kastrull. 1 l grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond). Häll på kornet och fräs ytterligare 1 min innan du häller på den varma buljongen och låter koka under lock i 30 min, tills kornet är färdigkokt. Läs mer om att gästblogga här » 1 l grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
Sugga i Soja

Sugga i Soja

Asiatisk fläskpannaDen här veckan är det extrapris på dansk fläskfilé i den lokala matbutiken. Det kan hända att detta inte var en lycklig gris, danskarna har ju lite dåligt rykte vad det gäller fläskkött, men med lite hjälp från den asiatiska affären som bara säljer saker som färdats runt halva jordklotet blev jag lite lyckligare

Kycklinggryta

likaså danskt kött eller fågel. 1 kycklingbuljongtärning. Smula i buljongen och häll på ca 2 msk kinasoja till. 1 kycklingbuljongtärning kinasoja
Chorizosallad med gratinerad toast

Chorizosallad med gratinerad toast

Koka mathavren i buljongen enligt anvisningarna på förpackningen, ca 15 minuter. 1 st grönsaksbuljongtärning. 4 skiva danskt rågbröd
Kalkonstuffing fyllning med äpple

Kalkonstuffing fyllning med äpple

Det är olika hur mycket buljong som brödet suger upp. 5 Slå buljongen över lite i taget och blanda om. 4 skiva danskt rågbröd. 2 st buljongtärningar
Fisk & skaldjurssoppa

Fisk & skaldjurssoppa

Idag gjorde jag en Lax och räksoppa med vitt vin & fiskbuljong som bas. När löken mjuknat så slår du i vinet och buljongen (vatten + buljiongtärning)
Sparris och kyckling soppa

Sparris och kyckling soppa

Så idag är det ett tradionellt dansk recept som jag har gjort lite om på. Sila buljongen och ställ till sidan
Nordkoster

Nordkoster

Servera med bakad potatis eller på danskt rågbröd. 8 potatisar1 purjolök1 l vatten2 grönsaksbuljongtärningar1 msk dijonsenap1 dl matlagningsgrädde (funkar med creme fraishe också)havssalt och nymalen svartpeppar1. Koka upp alltsammans med vatten och buljong i ca 15-20 min3. 2 grönsaksbuljongtärningar. Koka upp alltsammans med vatten och buljong i ca 15-20 min

Mårtensafton på traditionellt vis

Svartsoppan kan bytas ut mot en god buljong, gåsen mot en samma mängd kyckling (eller mindre, om man vill laga till färre personer), äppelkakan kan också bytas ut mot en enklare och mer snabbakad variant som exempelvis den goda knäckiga äppelkakan som jag tidigare skrivit om på Matbloggen i Skånskan
Mellis

Mellis

Morötter (svenska) Äpple, Cox Orange (svenskt)Päron, Alexander Lucas (svenskt)Vindruvor (influgna)Danskt rågbröd (bakat i Sverige)Getost, Caprin (svensk)Brödet räckte inte och -Kan jag få lite mer ost
Kyckling och vitlök.

Kyckling och vitlök.

Det är en mix som man bara ska tillsätta vatten och lite jäst till för att senare kunna plocka ut ett (i vårt fall två) danskt rågbröd ur ugnen

Boller i karry Detta är en mycket känd dansk middagsrätt, den serveras med ris och består av kokta köttbullar i en tjock sås

Rostad paprikasoppa med myntahoummus på rågbröd

Ta ut paprikor och tomater från ugnen och tillsätt till buljongen. Koka upp 1 liter vatten med 2 msk lant/ vegbuljong, ½ tsk sambal oelek och 1 tsk honung. 2 msk vegbuljong. 500 gram danskt rågbröd