Att denna kryddpasta har inspirerats av persisk matlagning är inte svårt att se – den innehåller bland annat kardemumma, stjärnanis, kryddnejlika, kanel, spiskummin, muskotnöt och lagerblad
Hacka de avsköljda kirskålsbladen grovt, och tillsätt de och sockret i kastrullen. Grovhacka den gula löken , och stek den mjuk i oljan, tillsätt curry, ingefära och den krossade vitlöken
Servera den röda curryn toppad med limeblad och thaibasilika samt med jasminris vid sidan. Vik limebladen på mitten längs stjälken och riv bort stjälken
Jag har dock samlat på mig diverse kryddor och blad i skafferiet och tyckte att nu var det dags för ett nytt försök och den här gången blev resultatet riktigt bra
Vi tog det vi hade hemma, bl a mina egna frilandsodlade vita miniauberginer som jag är superstolt över, men listan över vad som fungerar är lång, t ex alla sorters lök, vårlök och purjo, många sorters svamp (kanske inte alltför smakrik, bara), morot, palsternacka, paprika, vitkål, savoykål, broccoli, blomkål, vattenkastanjer, bambuskott, minimajs, rädisor, rättika, kålrabbi, aubergine, zucchini, asiatiska bladgrönsaker typ pak choi
Ta bort limebladen. Thaisoppa med röd curry och kokosmjölk. Lägg i den hackade löken och stek tillsammans med den röda curryn på låg värme tills löken är mjuk
Lägg i thaibasilika, limeblad och paprika skuren i bitar och maträtten är klar. Så här gör du Ha olja i grytan, lägg i currypastan och kokosmjölken och koka en liten stund Lägg i kycklingfilén skuren i bitar
Svetta den gröna currypastan i en het panna och tillsätt sedan den strimlade gula löken. 12 msk grön currypasta. 11 dl thaibasilika, plockade blad. 1Torsk i grön curry600 g fryst torskfilé 1 gul lök, strimlad 2 msk grön currypasta 2 klyftor vitlök, skivade 1 citrongräs, krossat 50 g färsk ingefära, skalad och skivad 1 grön chilifrukt, skivad 400 g kokosmjölk 1 dl grädde 1 lime, saften 1 dl thaibasilika, plockade blad 1,5 msk fisksås 100 g sticklök/vårlök 100 g sockerärtorTorsk i grön curry