Till soppan serverade jag smörstekt torskrygg och confiteradäggula. Lägg äggulorna i en lite form tillsammans med rosmarin och äggula, häll på olivoljan så att den täcker äggulorna
Här hittar ni hur man confiterar äggula. Klassiskt är confiterad anka som då får bada täckt i ankfett. Supergott som ett alternativ om man inte gillar rå äggula så får man ändå en tillagad men krämig sådan
Resultatet blev lammrostbiff med rostad vitlökskräm, sparrisvelouté och en confiteradäggula serverat med potatispuré, sauterade sparrisknoppar och en rödvinsreduktion
Den här (minus äggulan) lagade jag som förrätt till vår påskmiddag - fräsch, god och enkel att laga. Laxrillette med confiteradäggula (förrätt för ca 10)1 kg benfri laxsalt2 stjälkar bladselleri1 stor lök2 st stjärnanis2 st lagerblad1 tsk korianderfrön5 dl mjölk3 dl vatten150 g mascarponeost (creme fraiche fungerar också)5-6 st cornichon gurkor (finskurna)små kaprisbär (finskurna)citronsaftgräslök (finskuret)dill (finskuret)saltpepparTa bort skinnet av laxen, salta och skär upp bladsellerin och löken i bitarTa fram en kastrull och lägg i alla kryddor samt lök och selleriHäll på vatten och mjölk, koka upp och sänk värmen, lägg i laxen och pochera i ca 8-10 minTa kastrullen ur värmen och låt fisken svalna i kastrullenLyft fisken ur kastrullen och riv köttet riktigt smått, lägg i kylskåpet och kallnaBlanda i resten av ingredienserna när fisken kallnat, smaka av. Gör queneller av sörjan och servera tillsammans med salladsblad, krispigt bacon, äppel och confiteradäggulaConfiteradäggula 1 äggula per man50/50 olivolja och rapsoljaTa fram en liten ugnsform, lägg i äggulorna och häll på av oljan så det täcker äggulornaLägg ugnen på 60 grader, lägg formen i ugnen och baka i ca 40 min (så att gulan har stelnat men är fortfarande krämig på insidan)Låt svalna
De vinnande rätterna som Klas Lindberg presenterade för juryn var en kall förrätt som bestod av sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker och surdegskrutonger med saffran
Confiterade betor med frasig ostronskivling, ättiksmajonnäs, persiljeolja och machesallat, Landgång med gravade sommargrönsaker, krämigt ägg och ramslöksmajonnäs, Karamelisserade jordärtskockor med potatis- och getostpuré, cruditéer och ölsky
Till varmrätt hade jag velat testa på att tillaga anka, confiterad anka närmare bestämt, men i min matbutik jag brukar handla i fann jag ingen anka så det blev till att tänka om
Potatisbiffar med conditerad äggula och magold ja, gårdagens brunch. Conditerad äggula är inget annat än en ungsbakad äggula, jag åt det första gången i våras på Bloggforum på restaurangen Cocoos nest på Radisson Riverside på Lindholmen i Göteborg, då i kombination med rökt lax och en morotscreme (note to self, testa att laga den där cremen