Citronhack recept

Per Morbergs svampsoppa

Per Morbergs svampsoppa

11 l rensad blandsvamp (kantareller, gul trumpetsvamp, blek taggsvamp) 7 dl grönsaksbuljong 4 dl vispgrädde 1 st gul lök Salt och peppar 0,5 st citronHacka löken fint, sautera den i en kastrull
Tonfiskpasta

Tonfiskpasta

2 st schalottenlökar1 vitlöksklyfta1/2 röd paprikaen valfri stor bit chili beroende på styrka1 msk tomatpuré2 msk ajvar relish2 dl krossade tomater1 dl vatten1,5 dl creme fraiche1 burk tonfisk i vattensalt o pepparfärsk dillspagetti1 avocado1/2 citronHacka lök, vitlök, paprika och chili och fräs i smör tills det blivit mjukt
Grekisk inspirerad torsk

Grekisk inspirerad torsk

citronhack med kapris, olja. 4 port. Ingredienser. 2 rödlökar (eller gul lök om man föredrar det). 2 röda paprikor
Bröllopstårta tema vitt/ lila

Bröllopstårta tema vitt/ lila

Rivet skal av en halv citronHacka den vita chokladen i mindre bitar. Jag fick äran att göra bröllopstårtan till min kusin och hennes man temat på festen var svart lila och vitt  jag plockade upp lila och vitt i tårtan både utanpå och inuti
Svärmors "quiltlax" med rosépeppar

Svärmors "quiltlax" med rosépeppar

Den serveras med salt citronhack och en krämig potatissallad - en riktigt häftig smakexplosion - och det mesta går att förbereda (se tipsen nedan)
Vilken helg!

Vilken helg!

½ rödlök2 tsk torkad oreganorivet skal av en halv citronHacka rödlök och riv fetaosten grovt. Ojoj, vilken trevlig helg jag haft
Mera strömming!!!

Mera strömming!!!

Filéer av färsk strömmingSmörSkal och saft av citronHackad dillHackad persiljaLite smulad dragonSalt och pepparFinfin- hackad shalottenlökRågmjölMosa samman smör, citron, dill, persilja, salt och peppar
Lammgryta med kakao och kanel

Lammgryta med kakao och kanel

Lammgryta med kakao och kanel1 stor gul lök2 stora vitlöksklyftor1 röd chili2 morötter1 stor palsternackaen fjärdedels rotselleri750 g fina grytbitar av lamm1 tsk grovmalen svartpeppar1,5 tsk kakao0,75 tsk salt3 lagerblad1 kanelstång3,5 dl vatten1,5 msk kalvfond2 msk pressad citronHacka lök, vitlök och chili
Jordgubbsmousse

Jordgubbsmousse

Ingredienser300 g jordgubbar2 dl vispgrädde3/4 dl florsocker1 msk pressad citronHacka och mosa jordgubbarna

Piece of cake Morotssoppa

cayennepeppar, paprika, ingefära, timjan, salt & pepparEn skvätt havregrädde CitronHacka lök och skiva morot

Lakritspannacotta med salt citronhack

Börja med citronhacket. Toppa med citronhacket och servera. Citronhack. Tvätta citronen och skala tunt med potatisskalare så att det vita inte följer med

Lakritspannacotta med salt citronhack

Toppa med citronhacket och servera. 4 portioner, 3–4 timmar Citronhack. 2 gelatinblad 5 dl vispgrädde 1 msk lakritspulver eller cirka 5 mortlade Lakrisal-tabletter (reglera efter smak) 2 1/2 msk socker 1 tsk hackad lakritsgodis av valfri sort Börja med citronhacket

Sås till rökt/stekt fisk

3 dl grädde500g majonäs1 tsk salt3-4 msk ketchup (eller lite tomatpuré för lägre kolhydrathalt)saften av en hel citronhackad dillBlanda alla ingredienser och förvara kallt i kylen

Kycklingfilè med citron och kapris

Efter 4-5 minuter är det dags att lägga i citronhack och kapris. Skär bort skal och den vita hinnan från citronerna med en vass kniv

Efter Valborg kommer....

Lammrostbiff (4 port)ca 600g lammrostbiffen bunt med färsk mynta, hackad2 kvistar färsk rosmarin, hackadskalet av en citronhackad vitlök enligt smak (rekommenderar ca 6 klyftor)olivolja2 tsk saltpepparSalta och peppra steken Blanda alla ingredienser med olivoljan, häll på köttet och massera inLägg köttet i (stek) påsar och i kylskåpet för åtminstone ett dygnTa ut köttet åtminstone 2h före tillredningLägg ugnen på 175graderVärm en panna riktigt het och låt ytan av köttet få färgLägg i en stektermometer och programmera in 48 grader (medium) och lägg i ugnenLåt köttet vila i folie i ca 10 min före uppskärning (kom ihåg att kött skärs alltid tvärs fibrarna)Belugalinser smaksatt med bacon (4 port)2 dl belugalinser ca 4 skivor bacon, hackad1 schalottenlök, hackadca 3 dl kalv-eller hönsfondca 1 dl rödvin saltpeppar2 msk smörSkölj linserna noggrantBryn löken och baconet i en panna, lägg i linsernaHäll på av rödvinet och fondenLåt koka i ca 20 min tills linserna är klara (lämna dem med lite tuggmotstånd)Smaka av med, salt, peppar och smörSockerärtor med spenatett paket sockerärtortvå nävar färsk spenat1 schalottenlök, hackadsmörAnsa ärtorna och koka dem snabbt i vatten (i ca 2 min)Tvätta spenatenBryn löken i smöret och tillsätt ärtorna och spenatenSmaka av med saltVitlökskräm100 g solovitlök2 dl grädde1 msk smörsaltSkala vitlöken och blanchera i 4 omgångar i kokande vatten (bitterheten i vitlöken försvinner på detta sätt)