Buljong sherry recept

Vilken sherry i maten?

Vilken sherry i maten?

Oxbuljong. Här har jag sammanställt och redigerat tre olika bloggposter där jag testade olika typer av sherry i matlagning
Krämig morotssoppa med sherry

Krämig morotssoppa med sherry

Låt puttra med en klick smör, häll sedan i 2 dl buljong och låt koka under lock tills de är mjuka. Späd purrén med 3 dl buljong och grädde. 5 buljongtärningar. 1 msk sherry
Svampsoppa med sherry  och ädelost

Svampsoppa med sherry och ädelost

Ta bort från värmen och häll i sherry samt smaka av. Tillsätt creme fraiche och buljong och koka upp, koka sedan på svag värme i 15 minuter. 4 dl kycklingbuljong. 2 msk sherry (kan uteslutas)
Soppa på gula kantareller och sherry

Soppa på gula kantareller och sherry

Slå på sherry, buljong, mjölk och grädde och låt soppan koka ihop på svag värme i ca 20 minuter. 3 msk torr sherry. 7 dl kyckling- eller grönsaksbuljong. 1 l gula kantareller 50 g rotselleri, tärnad 2 schalottenlökar, hackade 1 klyfta klyfta, hackad 1 krm timjan 3 msk torr sherry 7 dl kyckling- eller grönsaksbuljong 3 dl mjölk 2 dl grädde salt och peppar smör, att steka i
Svampsoppa med sherry  och ädelost

Svampsoppa med sherry och ädelost

Ta bort från värmen och häll i sherry samt smaka av. Tillsätt creme fraiche och buljong och koka upp, koka sedan på svag värme i 15 minuter. 4 dl kycklingbuljong. 2 msk sherry (kan uteslutas). Ca 1 liter svamp (ca 400 g), gärna olika sorter 2 dl crème fraiche 5 knippen persilja 4 dl kycklingbuljong 3 shalottenlökar 2 klyftor vitlök 3 blad dragon, hackade eller ½ tsk torkad 2 msk blåmögelost av komjölk 4 msk vetemjöl 2 msk sherry (kan uteslutas) Salt Vitpeppar God olivolja till servering
Biff med bambuskott

Biff med bambuskott

Häll på vattnet, sherryn, ostronsåsen och buljongen. 1 tärning köttbuljong. 2 msk sherry (kan uteslutas)
Hummersoppa

Hummersoppa

Ja man ska koka buljong, men man fuskar lite med antingen buljongtärning eller fond. På Systembolagets webbplats rekommenderar de sherry som dryck till, men jag kan avslöja att mousserande vin gick mycket bra
Vegetarisk paella

Vegetarisk paella

Tillsätt sherry och saffran, låt koka in i några minuter och häll sedan i buljongen. 100 ml sherry. 500 ml grönsaksbuljong
Sherrysås- enkel och supergod

Sherrysås- enkel och supergod

Koka upp sherryn i en kastrull och tillsätt buljongtärning. Precis innan servering, tillsätt ifall du önskar, smör och mer sherry
Sötsur kycklinggryta

Sötsur kycklinggryta

Blanda ananasjuice, buljong, majsstärkelse, vinäger, sherry, tomatpuré och socker och tillsätt till grytan och rör om
Fransk löksoppa

Fransk löksoppa

Tillsätt sedan sherryn och låt den koka in, och häll till sist på buljongen. 3-4 dl sherry (funkar nog även med vitt vin). ca 1,5 liter buljong (tex köttbuljong eller hönsbuljong). 3-4 lagerblad 3-4 dl sherry (funkar nog även med vitt vin). ca 1,5 liter buljong (tex köttbuljong eller hönsbuljong)
Svamp- och löksoppa

Svamp- och löksoppa

Rör i mjölet och späd med buljong och mjölk. Rör ner grädden och smaksätt med sherry, salt och peppar. 5 dl svampbuljong. 1 msk sherry. Antal portioner 1 port 2 port 4 port 6 port 8 port Välj 1 liter färsk svamp 4 färska lökar 2 msk Arla® Svenskt Smör 4 msk vetemjöl 5 dl svampbuljong 4 dl Arla® mjölk 2 dl Arla® vispgrädde 1 msk sherry salt och peppar
Kalkon

Kalkon

Häll buljong och sherry över brödtärningarna och tillsätt lök- och leverblandningen. Späd med buljong när kalkonen börjar få färg efter 30-40 minuter. 5-6 dl kycklingbuljong. 2 dl kycklingbuljong. 3 msk sherry. 5-6 dl sky och kycklingbuljong
Wokad kyckling med nötter

Wokad kyckling med nötter

2½ dl kycklingbuljong. 2 msk mirin eller torr sherry. Tillsätt buljongen, sänk till svag värme och låt det sjuda under lock 5 minuter. 2½ dl kycklingbuljong. 2 msk mirin eller torr sherry
Kycklinglever med bacon

Kycklinglever med bacon

Pudra över mjölet, vänd runt och späd med buljongen och grädden. Smaka av med tomatpurén och eventuellt med sherry eller portvin
Leverpastej, ugnsbakad

Leverpastej, ugnsbakad

När den har kokat upp tar man kastrullen från plattan, kramar ur gelatinbladen och rör ner i buljongen